В навечерието на деветата годишнина от кончината на престолонаследника Кардам, Княз Търновски в тесен семеен кръг бяха пренесени тленните му останки на българска земя, съобщи във Фейсбук директорът на Фонд "Цар Борис и Царица Йоанна" Ивайло Шалафов.

Първородният син на Симеон Сакскобургготски и царица Маргарита ще бъде положен в царската фамилна гробница в криптата на Православния параклис "Св. Св. Цар Борис и Йоан Рилски Чудотворец" в Царския Дворец Врана.

В Дворцовия параклис днес бе отслужена Заупокойна св. литургия от Негово Преосвещенство Св. Белоградчишкия епископ г-н Поликарп, първи викарий на вдовстващия Софийски епархийски престол.

На опелото присъстваха Симеон Сакскобургготски, съпругата му Маргарита, синовете на покойния Кардам - Борис и Белтран, принцеса Мириам, братята му Кирил Преславски и Константин-Асен, сестра му Калина и семейството й, както и техни близки.

Княз Кардам е роден на 2 декември 1962 г. в Мадрид и съгласно Търновската конституция, като наследник на българския царски престол получава титлата Княз Търновски и Херцог Саксонски. Кардам е кръстен по православен обред, с благословението на патриарх Кирил, от Левкийския епископ Партений. Наред с името Кардам получава и името Йоан в чест на Всебългарския покровител Св. Йоан Рилски.

Снимка: Фейсбук, Двореца Врана, Ивайло Шалафов

Завършва Френския лицей в испанската столица, след което заминава да следва висшето си образование в Университета "Кларк" в Съединените щати. Дипломира се със специалности философия и международна икономика. Впоследствие специализира селскостопанска икономика, агроиндустрия и мелиорации в The Pennsylvania State University. Известно време работи в Кордова - Аржентина, след което се завръща в Испания и постъпва в телекомуникационния бизнес.

На 11 юли 1996 г. се венчава за Мириам де Унгрия и Лопес. От брака си имат двама сина - Борис и Белтран, и двамата кръстени в Православието.

През август 2008 г. Княз Кардам и Княгиня Мириам претърпяват тежка автомобилна катастрофа, от която синът на Сакскобургготски не успя да се възстанови.

Снимка: Фейсбук, Двореца Врана, Ивайло Шалафов

На 7 април 2015 г., след седем години в кома, Кардам почина. Опелото му е извършено от митрополита на Вселенската патриаршия за Испания, а тленните му останки са положени във фамилната гробница на съпругата му. 

"От днес Кардам, Княз Търновски почива на свещената българска земя, в историческия дом на Царското семейство", пише Шалафов.

Снимка: Фейсбук, Двореца Врана, Ивайло Шалафов