Намираме се пред 11 напълно незаконни павилиона, една част от тях никога не са имали разрешения, други са с изтекли такива. Това каза председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев пред журналисти, по време на процедурата по премахване на постройките, предаде БТА.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

По думите на председателя, районният кмет "не си е мръднал пръста през тези 4 години. Виждате висящи и стърчащи кабели на 20 метра от детска площадка", каза още Георгиев и припомни, че веднъж в месеца всеки районен кмет трябва да прави проверка на преместваемите обекти.

Снимка: Bulphoto

Георгиев припомни, че през юли 2022 година СОС прие нови промени в Наредбата за преместваеми обекти. Въведохме глоби до 50 хил. лева и най-важното, забранихме така наречените "временни връзки" - когато се закачат за електрически енергия уж за малко, а всъщност ги ползват за по 20 години, обясни председателят на СОС.

Снимка: Bulphoto

За една година в прилагането на тези правила, заедно с главния архитект и районните кметове сме премахнали над 400 незаконни обекта в целия град, каза Георгиев и допълни, че в 99% от случаите имат жалби, като общината е спечелила над 400 дела.

Снимка: Bulphoto

Днес също имаше напрежение, хората протестираха, подали са дори жалба срещу това, че се премахват павилионите, обясни Георгиев и допълни, че това не значи, че СОС ще "направи крачка назад". По думите му това е единственият начин "да подредим София и да я направим безопасен град".

Снимка: Bulphoto

По думите на председателя на СОС хората, които са свършили работа по прилагането на правилата, са главният архитект на София Здравко Здравков, както и директорът на дирекция "Общински строителен контрол" Цветан Тодоров. Георгиев посочи, че с разговори със собствениците са успели да убедят някои от тях да изнесат оборудването си, като в момента спират електрическото захранване, след което започват с преместването. Вчера някои от тях сами са организирали преместването на обектите, за да могат да ги запазят, така е по правилата, тяхното искане е спазено, посочи още той.

Снимка: Bulphoto