Напрежение в редиците на МВР. Служителите в системата обявиха протестна готовност. Те настояват за най-малко 10 процента увеличение на заплатите. Демонстрациите започват от утре, а ако исканията не бъдат чути, ще има и национален протест. По думите на синдикатите сметката е "гавра" със служителите на МВР.

"Нашите искания са за минимум 10 процента увеличение на заплатите ни. Мотивите за това искане са тежката миграционна криза, с която се справя единствено и само МВР, както и липсата на промяна, въпреки декларираните реформи във ведомството". Това заяви в ефира на "Здравей, България" по Нова телевизия зам.-председателят на СФСМВР Илия Кузманов.

По думите му предвиденото повишения на заплатите е 0 процента. "Миналата година наваксахме едно увеличение от 2020 година, което ни се дължеше. Очевидно сега ни се предлага още от същото - да наваксваме. Твърдим, че това е силно демотивиращо за служителите в системата на МВР", посочи той.

Валентин Попов - председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР заяви пред БНР: 

"Изненадани сме донякъде, защото този път нашите претенции са малко по-малки от обикновено. Говорим за 10%, под които не сме склонни да приемем каквото и да е, и да бъде заедно с влизането в сила на Закона за бюджета".

По думите му стартовата заплата на полицай на най-ниското ниво е 1333 лв. Има желаещи да започнат работа, но далеч не толкова, колкото ни трябват, и определено не с тези качества, които са ни нужни, посочи Попов.

Предизвикателствата пред българския полицай не са намалели, а се увеличават, подчерта още той. И добави:

"Ние нито сме с увеличени щатове, нито сме с реформирано министерство, нито имаме техниката и оборудването, които са ни нужни. Нещата в това отношение стават по-зле, вместо да стават по-добре. На фона на всичко това, дори едни 10% да не се намерят в бюджета за нас, наистина е гавра".

По думите му от 2010 г. до сега щатовете за полицаи на най-ниските нива са намалели с 25-30%. МВР е в сериозна криза в това отношение, категоричен е председателят на СФСМВР.

"Проблемът с охраната на южната, а и част от западната граница не може да се реши без нови щатове за "Гранична полиция" и тези щатове трябва да са увеличени за сметка на увеличение на общия щат на МВР, а не да събираме свободни щатове от "Жандармерия" или от СДВР".

Валентин Попов обяви какво предстои:

"Ще се обърнем към нашите структури по места за символични предупредителни протести, които би трябвало да се изразят в няколко минути пред местоработата с включване на светлинен и звуков сигнал на служебни автомобили. Това ще стане може би още на 4-ти, но със сигурност и на 6-ти. На нашия празник няма да протестираме, защото политическото ръководство в момента дават сериозна заявка за работа в тесен контакт със синдикатите. Към момента не можем да имаме претенции към министъра, още повече, че с него сме на едно мнение по въпроса за увеличение на възнагражденията".

Предстои национален протест на полицаите между първо и второ четене на Закона за бюджета, ако не бъдат чути исканията им.