Захарният диабет тип 2 е метаболитно хронично заболяване. Това означава, че има налице нарушен механизъм в обмяната на веществата, в частност глюкагон - инсулин, в следствие на което в кръвта се отлагат неусвоените високи нива глюкоза. Инсулиновата резистентност е един от най-цитираните рискови фактори за диабет тип 2 заедно с наднорменото тегло. Не всеки човек с инсулинова резистентност или със затлъстяване обаче развива диабет.

Причините за възникване на захарния диабет са много. Някои от тях могат да се контролират съзнателно от пациентите и да спомогнат организмът да се възстанови, без да се налага употребата на лекарства. Това са балансираното здравословно хранене, повишената физическа активности, пълноценния сън, минимизиране на стреса и поддържане на здравословно тегло. Различни генетични фактори, неправилна регулация на инсулина от централната нервна система, прекомерно задържане на вода и сол от бъбреците, менопаузата, както и прием на антипсихотици и някои медикаменти за сърдечносъдовата система могат също да доведат до захарен диабет тип 2.

Предиабетните състояния са обратими, но изискват специализирано наблюдение и адекватно поведение, целенасочено към минимизиране на рисковите фактори. В условия на уседнал начина на живот, намалена физическа активност и некачествени хранителни продукти, затлъстяването обхваща вече близо 10% от популацията на развитите държави. А хората с наднормено тегло още от детската възраст вече възлизат на близо 50%.

За проблемът захарен диабет и контролът на кръвна захар разговарям с д-р Мария Калинкова - специалист вътрешни болести и ендокринология от Аджибадем Сити Клиник болница Токуда.

Снимка: Contour plus

Доктор Калинкова, имат ли симптоми предиабетните състояния? Кога един човек трябва да си обърне внимание и какво да наблюдава?

Предиабетните състояния понякога остават скрити и без конкретни оплаквания. Може да се проявят като чувство на силен глад с пристъпен характер. Много често може да причинят разтреперване, прималяване и чувство на отпадналост след ядене.

Не е ли нормално след прием на бързи въглехидрати да се чувстваме отпуснати и сънливи?

При консумация на бързи въглехидрати, които са всички сладки храни и напитки, съдържащи бързи захари, се отделя голямо количество инсулин от задстомашната жлеза. Понякога, при инсулинова резистентност, отделеното количество инсулин е повече от нуждите на организма и може да доведе до ниска кръвна захар (хипогликемия). Именно тогава може да се наблюдават такива оплаквания от отпадналост и сънливост.

Какъв е рискът от развитие на диабет тип 2, когато има нарушения в обмяната или това, което описахте като симптоми на предиабета?

При нелекуван предиабет, рискът да премине в диабет е 100%, като след това връщане няма. Ако се установи обаче предиабетно състояние и то бъде лекувано с подходящ хранителен, двигателен режим и терапия, шансът отклоненията да се върнат към нормата е също 100%.

Важно ли е в такъв случай да се контролират нивата на кръвната захар чрез измерване? До какво може да доведе неглижирането на симптомите, които споменахте?

Контролът на кръвната захар е важен, за да се възпрепятства развитието на късни усложнения на диабета и предиабета. Хронично високите нива на кръвната захар увреждат сърдечно-съдовата и нервната система, като това повишава риска от запушвания на големи и малки кръвоносни съдове и от там - до инфаркти и инсулти, както и гангрена на долни крайници. Освен това, високата кръвната захар уврежда малките кръвоносни съдове и може да доведе до слепота, бъбречна увреда и неврологични усложнения.

Как може да се проследяват нивата на кръвна захар, без да се налага често посещение на лаборатории? И колко често се извършва това проследяване?

Ако пациентът няма възможност или не желае да посещава лаборатория, за контрола на кръвната захар се предлагат електронни устройства, наречени глюкомери. Ползват се лесно и безболезнено. За пациентите с диабет тип 1 - автоимунен, инсулинозависим, е важно пациентът да следи често кръвната си захар и според стойностите й да прилага и дозата на инсулина. Докато при тип 2 захарен диабет, инсулинонезависим, е нужно измерването да се прави два до три пъти седмично, според нивата на глюкозата.

Снимка: contour plus

Подходящи ли са тези устройства за хора, които нямат диабет, но са в риск поради наличието на някои от гореспоменатите състояния (инсулинова резистентност, предиабет)?

При пациенти с предиабет и инсулинова резистентност е добре да се проследява кръвна захар с глюкомер. Дори да не е регулярно, много е важно да се проверява, защото в даден момент / при инфекциозно възпаление, стрес, диетична грешка/ може да се отключи диабетно състояние и то да остане незабелязано. Поне веднъж седмично е препоръчително да се проверяват стойностите на кръвната захар при тези пациенти.

Каква информативност носи глюкомера и само на гладно ли трябва да се измерва кръвната захар?

Съвременните устройства за измерване на кръвна захар дават максимално близки резултати до тези, изследвани в лаборатория, така че те са един надежден, удобен и лесен начин за следене на кръвната захар. Измервания на кръвна захар се правят, както на гладно преди основните хранения, така и два часа след храна.

По колко пъти дневно трябва да се тества кръвта и има ли значение каква храна е приемана за крайния резултат?

Честотата на измерване на кръвната захар зависи от това какъв тип диабет има съответният пациент. Трябва обаче да се има предвид, че прекалено честото измерване може да травмира психологически пациентите и да генерира стрес, който физиологично повишава нивата на кръвна захар. Иначе стойностите на кръвната захар са пряко зависими от това, какво е консумирано като храна. Храните имат гликемичен индекс и тези, с висок такъв, повишават кръвната захар повече.

Освен цифровото измерване на кръвната захар, какви други ползи носи глюкомера?

Пациентите с диабет и предиабет, които притежават глюкомер, изпитват по-голяма сигурност и спокойствие, тъй като могат по всяко време да проверят нивата си на кръвна захар и при нужда, да потърсят навременна лекарска помощ. Някои от най-съвременните устройства притежават софтуер, който при засичане на прекомерно високи или ниски стойности алармира за връзка със специалиста и дори предлага бързи мерки, които да стабилизират пациента за момента.

Един от глюкомерите с посочените от Вас предимства е Контур Плюс? Какви са неговите специфични предимства?

Предимствата на глюкомера Контур Плюс са, че има удобно мобилно приложение, в което се пази цялата информация на пациента, както от измерванията на кръвните захари, така и от това какво е консумирал като храна. Това е като един електронен дневник на гликемията, който винаги е с него. Освен това може да изпрати отчет на проследяващия ендокринолог. Другото предимство е, че ако няма достатъчно кръв за измерване, имаш право на втори шанс (втора капка кръв) в рамките на минута, без да губиш лентичката.

Как се осъществява връзката със специалиста при нужда?

Моите пациенти ми изпращат регулярно отчет от приложението, което е удобно за мен и за тях, тъй като виждам нагледно какъв е техният контрол.

Може ли Контур Плюс да допусне грешка в измерването и до какви единици разликата не е значима?

За такава малка машина Контур Плюс е изключително точен. Няма как резултатите от глюкомер да са 100% еднакви с лабораторните, поради специфичността на изследването в лаборатория, но до 0,5 ммол/л е допустимо отклонение на стойността измерена с глюкомер, както и в лабораторията.

Предотвратяване на диабетна кома и текущ контрол върху терапията ли са основните мотиватори за измерването на кръвната захар с глюкомер? Има ли други случаи - спортисти, хора с разстройства на храненето като булимици и анорексици, на рестриктивни диети, при които проследяването на захарта би било от полза, при които електронното устройство да е от полза?

Мотиватор за измерване на кръвната захар могат да бъдат различни неща. При някои пациенти самата диагноза диабет е стресираща и те спазват режим и измерват регулярно нивата. Други не разбират колко е важно да се поддържа добър контрол, докато не стигнат до диабетна кома или тежка хипогликемия. Пациенти с хранителни разстройства, като анорексия или булимия, също могат да ползват тези устройства, тъй като много от тях стигат до диабет и предиабет, заради нарушения в метаболизма.

Имате ли съвет за спешни мерки при измерени опасни стойности на кръвната захар, преди намесата на специалист?

Да се потърси лекарска помощ възможно най-бързо. До тогава- приема на вода до 1,5л- 2л, прием на редовната антидиабетна терапия. Има някои природни средства за намаляване на кръвната захар, като канела и чай от шипка, но такива храни и напитки не биха могли да нормализират екстремно високи стойности на кръвна захар.

Снимка: iStock by Getty


 Материалът се публикува със съдействието на Phoenix Pharma.