На 1 юни всяка година празнуваме Деня на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година.

През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. първи юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

Тази година е организирана богата програма за малки и големи на различни места в страната.

"Български държавни железници" (БДЖ) организира пътуване със специален влак, който ще бъде теглен от парен локомотив, съобщиха от пресцентъра на националния железопътен превозвач. Всички малки и големи любители на влаковете ще могат нагледно да се запознаят как са се движели влаковете в миналото чрез парна тяга с пътуване по маршрута София - Перник - София.

Парният локомотив 01.23 ще потегли с атракционния влак от Централна гара София в 09:00 часа и ще пристигне в Перник в 11:00 часа, където пътуващите с композицията ще могат да се присъединят към разнообразната празнична програма в града.

Още с пристигането си пред Двореца на културата гостите на града ще бъдат посрещнати с концерт на детските състави към Обединен детски комплекс - Перник и Младежки дом - Перник. По крайречната алея ще бъдат обособени кътове с различни забавни активности, част от детското турне National Geographic Kids TOUR 2023. Турнето ще включва забавна академия, забавна лаборатория, роботика, екология, забавна математика, география, спорт и други.

Любителите на музеите и историята могат да посетят Подземния минен музей, който е единственият подобен музей на Балканите, разположен в галериите на първите подземни рудници в България, както и сградата на Минната дирекция, Пернишката крепост и Централния градски парк за приятна разходка сред природата.

От Перник обратно към София влакът ще тръгне в 14:25 часа и ще пристигне в София в 15:20 часа. По време на пътуването за всички закупили билети за специалния влак ще има и допълнителни приятни изненади по повод отбелязването на 135 години от създаването на Българските железници, обещават от БДЖ.

Цената на билета за пътуване в двете посоки София - Перник - София е 50 лв. с включено запазено място, като за всички деца до 10 -годишна възраст билетите ще бъдат на половин цена.

Билети за този влак могат да бъдат закупени от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната. Количествата са ограничени, предупреждават от дружеството.

Военни формирования от състава на Сухопътните войски, Военновъздушните сили (ВВС), Съвместното командване на силите (СКС) и Съвместното командване на специалните операции (СКСО) по традиция "отварят врати" по повод 1 юни.

Военните формирования от Сухопътните войски в Стара Загора, Смолян, Хасково, Ямбол, Елин Пелин, Горна Оряховица, Асеновград и Чирпан ще посрещнат всички желаещи между 09.00 и 11.00 ч. Военнослужещите ще запознаят гостите с историята на формированията, ще покажат образци на въоръжение, бойна техника и снаряжение и ще демонстрират умения. Посетителите ще имат възможност да разгледат и войсковите музеи, съобщиха от МО.

За любителите на авиацията "отварят врати" две авиобази от състава на ВВС. Авиобаза Безмер ще посреща гостите от 09:30 до 13:00 ч. Посетителите ще могат да се запознаят със самолетите Су-25, стрелково въоръжение, летателна екипировка, спасително оборудване, специална и самолетообслужваща техника. Децата са поканени да се включат в надпревара за рисунка на асфалт на тема "Мечтая да летя", където най-добрите ще бъдат отличени с награди. Ще бъде отворена и богатата експозиция на музея с историята на базата.

16-а авиобаза Враждебна ще отвори врати от 10.00 часа. Малки и големи ще могат да разгледат статичен показ на авиационна и специална техника, стрелково оръжие и бойна екипировка. Предвидени са демонстративни полети с ниско прелитане на военнотранспортните самолети C-27J "Spartan".

Военнослужещи и цивилни служители от военно формирование 28860 - Горна Малина и военно формирование 22980 - София от състава на СКС ще посрещат посетителите по повод 1 юни от 10:00 до 15:00 часа. В района на военното формирование в село Горна Малина ще бъдат развърнати няколко учебни центъра за показ на стрелково оръжие, комуникационно-информационни средства, използвани в мисиите зад граница, автомобилни и комуникационни средства от състава на националния мобилен модул по КИС на НАТО (DCM-F), реални и виртуални симулационни системи от Националния военен учебен комплекс "Чаралица". Атрактивният музей на формированието също ще бъде отворен за посещение.

Военнослужещите от военно формирование 22980 - София, кв. "Горна баня" ще запознаят гостите с въоръжението, бронираната, инженерната и специалната техника във формированието.

За 1 юни военнослужещи от СКСО организират две прояви в Пловдив и в село Труд, Община Марица, Област Пловдив. Отворени врати в район №2 (ул. "ген. Радко Димитриев" № 2) ще има от 10.00 до 12.00 ч. Ще бъде представен статичен показ на въоръжение, снаряжение и техника За учениците в село Труд ще се проведе "открит урок" от военнослужещи, а по случай 31 май - Международния ден на военните духови оркестри ще бъде изнесен концерт от Военния духов оркестър на СКСО.