Министерският съвет поиска от Конституционния съд тълкуване на Основния закон във връзка с идеята за въвеждането на фигурата на "независимия прокурор", който да разследва главния, предаде БНР.

В питането правителството се позовава на "общоприетия правен принцип, че "никой не може да съди себе си", който е елемент на правовата държава" и иска от конституционните съдии да кажат дали правомощието на главния прокурор да осъществява "методическо ръководство" върху всички прокурори възпрепятства неговите подчинени да го разследват.

Отговор на питането може да се чака до няколко месеца, казаха пред БНР конституционалисти.

Иван Гешев днес се закле като главен прокурор, като при встъпването си в длъжност заяви, че цената на трудния и тежък мандат, който поема, е по-добра правова държава.

Той обеща повече справедливост за всеки независимо дали е беден или богат и къде живее. Гешев увери, че прокуратурата ще бъде по-открита и ще се отвори към проблемите на хората.

Във връзка с очакваните становища Иван Гешев коментира, че те могат да са  препоръчителни, докато не се впишат в българските законодателни рамки. "Всички прокурори са независими, както и всички магистрати. Базират решенията си само на закона, вътрешното си убеждение и доказателствата по делото. Този термин - "независим прокурор" - е обиден към прокуратурата", изтъкна Гешев.

Главният прокурор заяви пред медиите и че не вижда дискусия за конституционни реформи, а само политически заявки в най общ план, при които се цитира Конституцията. Думите му са във връзка с инициираната от президента Румен Радев дискусия за промени в Конституцията в частта за съдебната власт.

Ако консултациите и въобще целият дебат е насочен да създаде някаква платформа за някаква дискусия, която ще обслужи идващи политически проекти или идващи избори, това е безполезно упражнение, каза на свой ред досегашният главен прокурор Сотир Цацаров.