96 души, повечето от които с българско гражданство, и някои с израелско - членове на семейства, кацнаха успешно в София около 1 часа на 14-и октомври с полет на правителствения самолет Еърбъс от Тел Авив.

На летището, както при предишните 3 осъществени полета, пристигащите бяха посрещнати от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, допълва външното ни ведомство.

"България беше първата държава, която спомогна нуждаещите се от помощ българи да се приберат. Водим се от две неща- грижата към сънародниците ни и координирани действия", заяви часове преди това в НС вицепремиерът.

Мария Габриел и министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков дадоха съвместно изявление и подчертаха, че работят в пълна координация на действията си. "Казали сме от ден първи, че правителственият самолет ще осъществява полети докато е възможно и докато имат нужда сънародниците ни", кагегорична бе Мария Габриел.

МВнР припомня, че в Посолството на Република България в Тел Авив функционират два телефона за спешна връзка, с които гражданите могат да се свързват денонощно.

+ 972 54 764 0089

+ 972 54 595 4379

Данни за българските лица, намиращи се на територията на Израел, могат да бъдат изпращани и по електронен път на consulate.telaviv@mfa.bg , както и на Ситуационния център в МВнР на имейл: crisis@mfa.bg и на телефони:

+359 2 948 24 04

+359 2 971 38 56