Ще бъде създадена работна група с представители на вътрешните министерства на Сърбия и България, която да ускори решаването на проблемите с организираната престъпност и незаконната миграция. Това стана ясно след срещата между служебния вицепремиер по обществен ред и сигурност и вътрешен министър Иван Демерджиев и сръбския му колега Братислав Гашич, която се проведе на граничния пункт "Калотина". 

Подобна междуведомствена група от експерти от България и Турция вече работи, припомнят от вътрешното министерство. 

От там допълват, че във фокуса на срещата на "Калотина" са били теми, свързани със засилването на двустранното сътрудничество и противодействие на незаконната миграция и на организираните престъпни мрежи, както и общи инфраструктурни проекти между България и Сърбия. Министър Демерджиев подчерта усилията на българската държава в противодействие на нелегалната миграция.

"Опитите за незаконни преминавания на границата между България и Турция не намаляха тази зима, за разлика от предишните. Миграционният натиск от началото на тази година е приблизително два пъти по-голям в сравнения със същия период на миналата година", посочи той. И уточни, че страната ни е подобрила взаимодействието си с турската страна и работи активно за допълнително техническо обезпечаване на браздата. 

"Разговаряме с Европейската комисия, за да получим техническа помощ, включително и за наблюдение по въздуха, високопроходими автомобили. Имаме уверението, че ЕК е осъзнала необходимостта да помогне на България като външна граница на ЕС", заяви вицепремиерът.

Относно подобряването на сигурността по границата ни със Сърбия, Демерджиев припомни, че през 2022 г. са възстановени съвместните патрули. "Готови сме да набележим допълнителни мерки, за да се ограничат нелегалните преминавания. Международните престъпни структури, занимаващи се незаконна миграция, имат добре изградени мрежи с огромен финансов ресурс. Затова е важно да осъществяваме бърз обмен на данни, за да противодействаме в реално време на територията на няколко балкански държави", подчерта министърът.

"Готови сме на отворено сътрудничество с всички служби на МВР - Главна дирекция "Гранична полиция", ГДБОП и др. За пътния трафик през лятото сме готови да използваме полицейски служители, които да осъществяват бърз паспортен контрол с мобилни устройства", заяви от своя страна сръбският министър на вътрешните работи.

Снимка: Министерство на вътрешните работи

В ход е поетапна реорганизация на ГКПП "Калотина", която се очаква да приключи в началото на лятото с три нови паркинга и 28 трасета за граничен контрол, съобщиха още от ведомството на Иван Демерджиев. 

В срещата участваха заместник-министрите на вътрешните работи Моника Димитрова-Бийчър и Венцислав Катинов, главен комисар Росица Димитрова, директор на "Гранична полиция" и директорът на ГДБОП главен комисар Калин Стоянов и ръководството на Регионална дирекция "Гранична полиция" в Драгоман. От сръбска страна присъстваха Миомир Пажич, помощник-директор на сръбската полиция, и Драган Самоловач, директор на сръбската дирекция "Гранична полиция".

Снимка: Министерство на вътрешните работи