Да се преосмисли въведеното задължително носене на маски на закрити обществени места в София - с този призив се обърнаха от "Продължаваме Промяната" към служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев.   

Според анализ, направен от ПП, няма обективни причини за задължително носене на маски навсякъде на закрито в столицата, дори само за 15 дни, посочват от пресцентъра на формацията.

Анализът е направен е на база данните за заболеваемостта с COVID-19 от началото на месеца. При общ брой хоспитализирани пациенти в цялата страна - около 1000, с около 50 в интензивни отделения, това означава ползване на 10% от болничните и 2,5% от интензивните легла, аргументират се от "Продължаваме Промяната".

И още - кривата на заболеваемостта спада, няма натоварване на здравната система, няма риск за живота и здравето на пациентите и не се налагат допълнителни ограничения в София, особено в разгара на летния туристически сезон, традиционно концентриран извън столицата, се посочва в съобщението.

От формацията припомнят, че планът на кабинета "Петков" за управление на ковид кризите, изработен с предишното ръководство на Министерството на здравеопазването, е овладял напълно пандемията, без да се стига до затваряне на икономиката и натиск върху здравната система.

Задължителното носене на маски на закрито в София влезе в сила вчера, а изискването ще бъде валидно до 18 август включително, предвижда заповедта на Регионалната здравна инспекция. Изключение от това изискване има за децата до 6 години, както и за персонала и клиентите на заведения и за посещаващите спорт на закрито.