Министерството на здравеопазването да позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано - около месец и половина след раждането, а не както е заложено в Имунизационния календар - след втория месец на бебето - такова решение е взето на среща на премиера Димитър Главчев със здравните власти и представител на МОН. 

В срещата са участвали министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Причината за решението е, че към момента най-много са регистрираните случаи на заболели във възраст до 1 година, а усложненията при новородените са по-чести. В Кюстендил бяха регистрирани и първите смъртни случаи на бебета в предимунизационна възраст, като здравните власти уточниха, че става дума за късно потърсена лекарска помощ. 

По думите на здравния министър Галя Кондева пикове на заболяемостта от коклюш имало през 3-5 години. Ситуацията се следи непрекъснато, а увеличението на заболяемостта не е изненада за експертите, посочи тя. 

В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.

По време на срещата е обсъдена и организацията в детските градини и училищата, в които не трябва да бъдат допускани деца със симптоми на коклюш. Властите призовават родителите също да бъдат отговорни и при най-малките съмнения да спират децата си от посещение на учебни заведения и да търсят лекарска помощ.

Заместник-министърът на образованието Емилия Лазарова коментира, че в МОН внимателно следят положението и ежедневно събират информация за броя карантинирани паралелки от Регионалните управления на образованието.

От МОН са готови да реагират при увеличение на заболеваемостта и при необходимост ще бъде въведено обучение от разстояние в електронна среда за отделни паралелки.

Премиерът Главчев е получил уверение, че Държавните зрелостни изпити и Националното външно оценяване ще бъдат проведени нормално и няма да има деца, които да бъдат ощетени.

Служебният министър-председател заяви, че е доволен от предприетите мерки и смята, че институциите са подготвени. "Може да успокоим обществото, имаме готовност да се справим", заключи Главчев.  

Данни за разпространението на инфекцията коклюш у нас и информация във връзка с починалите от болестта две бебета в Кюстендил ще бъдат представени и пред парламентарната Комисия по здравеопазване. На извънредно заседание депутатите ще изслушат ресорния министър, главния държавен здравен инспектор, директорите на агенция Медицински надзор и на Националния център по заразни и паразитни болести.

Снимка: Министерски съвет

Досега най-много заразени с коклюш има в София, Стара Загора, Кюстендил, Варна и Бургас. Здравното министерство изпрати миналата седмица инструкции към личните лекари да проследят кои от подлежащите на имунизация срещу коклюш не са обхванати и да извършат такава ваксинация.