Група от осем младежи са били извадени и спасени от преспите край язовир Белмекен от пожарникари и служители на националната спортна база, съобщи говорителят на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов.

Сигналът за бедстващите младежи бил подаден около 1 часа след полунощ, на 1 февруари. Незабавно към мястото тръгнал оперативен автомобил "Нива" с трима пожарникари от службата във Велинград. Спасителният екип обаче успял да стигне само до хижа "Христо Смирненски", която се намира на десетина километра от яз. Белмекен, заради обилния снеговалеж в района.

От там пожарникарите се обадили на управителя на националната спортна база, който незабавно изпратил свои служители с роторен снегорин към бедстващите младежи. Снегоринът разчистил пътя от язовира до хижата и пътуващите зад него с колите си младежи били измъкнати от снежния капан. След това те били ескортирани от спасителния екип пожарникари до село Юндола.

По-късно младежите признали, че тръгнали към яз. Белмекен от Велинград по своя прищявка около 22 ч. в неделя. Още докато пътували по пътя завалял обилен сняг, но въпреки това стигнали до водоема. Когато решили обаче да се върнат обратно се оказало, че пътят е засипан от сняг и преспи.

"Този случай завърши щастливо, но нека хората, тръгнали към планината при зимни условия, добре да преценят своите възможности, метеорологичните условия и какви рискове крие това за тях", предупреди Мирослав Стоянов.