Пожарът избухна в четвъртък следобед в местността Белия бор в алпийската част на планината, като за най-вероятна причина се смята гръмотевица, защото височината му е над 2200 метра и няма достъп на хора в района.

Два военни хеликоптера и над 150 човека в петък през целия ден гасиха огъня, но не успяха да овладеят стихията.
"Не можем да се похвалим, че пожарът е локализиран и овладян. Надявам се утре да е решаващият ден, в който да видим перспективата и да кажем кога ще го овладеем", заяви на нарочна пресконференция Николай Николов  в кризисния щаб в планината, предаде БТА. 

За момента няма опасност пламъците да достигнат до Рилския манастир, а за ситуацията се докладва на всеки час на премиера Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Комисар Никола Николов посочи, че в събота в потушаването на огъня ще бъдат включени над 500 души, сред които пожарникари от Кюстендил, София, горски служители, както и работещи в Националния парк. Сто души ще се включат в гасенето на пожара и от Министерството на отбраната.
Николов очаква и 60 души доброволци, но се надява те да бъдат екипирани и подготвени за борбата с огъня. Сборният пункт за тях е в 5.00 часа в кризисния щаб.

В потушаването на пожара в събота ще се включи и верижна техника, която ще бъде използвана за почистване на стар път до огнището, съобщи областният управител на Кюстендилска област Владислав Стойков.
В момента тежка техника – булдозер пътува към пожара в Рила, за да започне да прави 4–метрови просеки още тази нощ, предаде БГНЕС. Отново ще се включат и военни хеликоптери, които ще зареждат с гориво в град Рила на местния стадион, за да се спести време.

Огънят бушува на височина над 2000 метра на терен с 45-градусов наклон, така че условията са изключително тежки, обясниха от щаба.

Виждат се огромни пламъци и облаци черен дим. Това съобщи тази сутрин за „Фокус” кметът на Кюстендил Петър Паунов. В потушаването на огъня се включиха и 35 воеоннослужещи от Сухопътни войски, поискани от кризисния щаб в Рила от военното министерство. 
В продължение на повече от шест часа два вертолета "Ми-17" от Военновъздушните сили са извършили 28 полета и са хвърлили 80 тона вода над района на пожара в Рила.

Другият пожар, който възникна в неделя в Националния парк "Рила", вече е овладян, но там ще останат дежурни и през тази нощ.

Овладян е и пожарът в дупнишкото село Тополница. По информация на Централната жп гара влаковете от и за Дупница се движат по разписание. Пожарът засегна около 5000 декара горски насаждения