"Целта е един ден да няма цигари по света. Вярваме, че това може да се случи след 10-15 години, но затова трябва да убедим пушачите, че имат по-добър избор. В момента над 1 млрд. души по света пушат и по данни на СЗО до 2025 г. техният брой не се очаква да намалее". Това заяви Андре Каланцопулос, главен изпълнителен директор на "Филип Морис Интернешънъл", по време на виртуална медийна среща по повод на наскоро излязлото решение на Американската агенция по храни и лекарства в САЩ (FDA).

С него най-строгият регулатор в света разреши устройството за нагряване на тютюн IQOS да се предлага на американския пазар в категорията "тютюневи изделия с модифициран риск". Агенцията констатира, че IQOS намалява значително вредните вещества които пушачите биха приели, ако продължат да пушат цигари. Така Американската агенция потвърди, че IQOS е фундаментално различен от продуктите с горене като цигарите.

"Неоспоримо е, че тези продукти са по-добрата алтернатива на цигарите. Това решение на американската агенция FDA заедно с всички анализи до сега ще сложи край на дебата дали всички тютюневи изделия са еднакви. Отговорът е "Не, не са еднакви". Важното е, че вече знаем - горенето е проблемът", заяви Андре Каланцопулос по време на медийната среща няколко дни след публикуваното решение.

Снимка: "Филип Морис"

От няколко години тютюневият гигант "Филип Морис Интернешънъл" променя изцяло бизнеса си, като инвестира над 7,2 млрд. долара в научни изследвания и разработки за продуктите без дим. Вече над 15 милиона по света са избралите устройството за нагряване на тютюн IQOS, от които над 11 милиона са напълно преминалите и отказали цигарите, по данни на компанията за второто тримесечие на годината.

През декември 2016 г. компанията подаде заявление към Американската агенция по храни и лекарства по процедурата за получаване на разрешение за предлагане на пазара в САЩ на системата за нагряване на тютюн IQOS в категорията "тютюнево изделие с модифициран риск". Решението от началото на месец юли тази година идва след обстоен анализ на научното досие на компанията от над 2 милиона страници и проверка на научните данни и резултатите от клиничните проучвания за системата за нагряване на тютюн. В становището си американският регулатор констатира, че поради липсата на горене при IQOS се образуват значително по-малко вредни или потенциално вредни вещества в сравнение с цигарения дим. Агенцията потвърди още, че пълното преминаване на пушачите към IQOS би могло да намали излагането на организма на токсичните вещества.

Причината е в различния механизъм - IQOS нагрява тютюна, вместо да го гори като цигарите. Точно процесът на горене е този, при който се отделят близо 6000 токсични вещества, които пушачът и околните му поглъщат. С решението си на практика FDA прие, че нагряването на тютюна е по-малко рисково от горенето и така потвърди и предходните становища по въпроса от регулаторните и здравни агенции във Великобритания, Германия и Нидерландия.

FDA сложи край на спора еднаква ли е вредата от цигарите и бездимните алтернативи

"Сега е времето да оповестим информацията от научните изследвания, точно както направи американската агенция FDA. Вярваме, че пушачите трябва да имат достъп до информация, за да направят своя избор. Защото в момента те не знаят как да заместят консумацията на никотин с по-малко вредна алтернатива", заяви пред медиите Мойра Гилкрист, ръководител на научните и стратегически комуникации във Филип Морис Интернешънъл. Именно информацията за научните изследвания е в основата на избора, който пушачите могат да направят, за да "спестят" дим и заболявания на себе си и околните, смята Гилкрист.

Изследванията на компанията показват, че ако в САЩ всички спрат да пушат, в следващите 20 години 938 хиляди американци биха спасили живота си от заболявания, свързани с тютюнопушенето. А при преминаване на бездимна алтернатива на всички американски пушачи, смъртността би намаляла с над 517 хиляди случая за същия период. Подкрепата на бездимните алтернативи ще има забележително отражение върху общественото здраве, но най-добре е пушачите напълно да спрат употребата на тютюн или никотин, напомнят учените от екипа на компанията.

Снимка: "Филип Морис"

Дойде време да се доверим на науката

"Няма цена за това, че хората ще живеят по-дълго. Но когато има по-малко болести, разходите ще са по-малко, а хората ще са по-продуктивни", казва Андре Каланцопулос и допълва картината със ситуацията в САЩ: "Американската агенция FDA и САЩ имат ясна политика в това отношение - с продължаващи ограничения относно търговията и употребата на цигари, но в същото време създавайки среда, в която бездимните продукти могат да се предлагат като алтернатива на пушачите, така че те да имат избор и да бъдат информирани за тях. За да спрат цигарите, трябва да убедим пушачите в това и да им предложим по-добра алтернатива. Освен, че пушачите са трудни за убеждаване, трудно е също да комуникираме с тях, когато в много страни бездимните алтернативи са приравнени с цигарите и това прави невъзможно осигуряването на информация за тях. Но вече дойде време да се доверим на науката, да се отърсим от емоциите от миналото и да осигурим възможност за достъп до бездимните продукти".

Каланцопулос е категоричен, че за да могат пушачите да направят информиран избор, новите продукти с намален риск трябва да имат различна регулация от тази на цигарите.

"В противен случай ще попречим на една голяма възможност за общественото здраве. Когато съществува такъв продукт с достатъчно научни доказателства, нито политиката, нито идеологията, нито финансирането имат значение", категоричен е изпълнителният директор на "Филип Морис Интернешънъл".