Пиян фелдшер и оставени на произвола хора с умствена изостаналост, за които той трябва да се грижи - такава картина разкриват полицаи, дошли на внезапна проверка в дома за хора с умствена изостаналост в горнооряховското село Драганово. След намесата на медиите районната прокуратура във Велико Търново се самосезира за сериозни нарушения. Тепърва ще изясняват всички открити нарушения в дома, предаде БНТ.

Проверяващите разказват, че заварили част от домуващите изоставени на двора, а проверка с дрегер установила, че фелдшерът е пиян.

"Горките те не разбират. Много от тях са в беззащитно състояние. Просто гледката беше потресаваща", разказа кметът на Горна Оряховица Николай Рашков.

"Дрегерът на полицията показа 1,7 промила алкохол във фелдшера. Констатирахме нарушения, които сме отразили в протокол, който ще бъде изпратен до отговорните институции - Агенцията за качеството на социалните услуги, както и до директора на дома в село Драганово", обясни Миглена Папазова, началник отдел "Хуманитарни дейности" в Горна Оряховица.

Внезапната проверка е извършена след подаден до община Горна Оряховица вътрешен сигнал от служители в дома. Лоши слухове за институцията се носят от години.

"През годините сме чули, че има много злоупотреби със средства на потребителите. Също така, по неведоми пътища, в публичното пространство се говори, че има злоупотреби с имоти на потребителите, но това засега не е доказано", обясни Николай Рашков - кмет на Община Горна Оряховица.

Хората от Драганово са изненадани от разкритията и казват, че не са чували никога в дома да е имало проблеми.

"Познаваме го фелдшера, обаче не съм чувала, че е пиян", каза Стефанка Бошнакова - бивша служителка на дома и жител на село Драганово.

"Добре се грижат хората, директорката е добра, внимателна е. Нито ги бият, нито ги тормозят", категорична е и Рилка Борисова - жител на село Драганово.

В дома в Драганово живеят 80 болни с различна степен на умствена изостаналост. Очаква се институциите да заявят какви мерки ще бъдат предприети, за да се гарантира здравето и достойния им живот.