Последният жив ветеран от Втората световна война в община Кърджали - Нико Костов, отпразнува 100-годишен юбилей. Подаръци и торта с надпис "Честит юбилей, дядо Нико!" му занесе на импровизираното тържество в двора на кооперацията кметът на общината Хасан Азис, наред с юбилеен знак на общината.

Рожденикът, който днес закръгля цял век, е роден в село Чернозем, Ямболско, но повече от десет години живее при децата си в Кърджали. Постъпил е в армията през септември 1943 г. Като младши сержант в 29-и Ямболски полк е бил изпратен на фронта на 22.09.1944г. През декември същата година е ранен от германците в битка при град Грабово, Хърватия и след лечение в болница е върнат в България.

С голяма болка бай Нико говори за войните в Украйна, а сега и в Израел. Никога не е вярвал, че след втората световна война ще има отново войни по света. "Възмутен съм от Русия, която нападна Украйна", казва бай Нико. И е категоричен: "Войната не е разрешение на проблемите на света. Мирът, съгласието и споразумението са нещата, към които трябва да се стремим", коментира ветеранът, цитира го пресцентърът на Община Кърджали.

В добро здраве и с отлична памет, дядо Нико разказа за живата си. Човек трябва непрекъснато да се труди, да не спира, разкрива част от рецептата си за дълголетие бай Нико.

Снимка: БТА

Според него днес хората са се променили много, но за съжаление към по-лошо. "Бях дълги години председател на стопанството в село Чернозем, Елховско. Всекидневно бях сред хората на полето, в птицефермата. Хората се трудиха, помагаха си. Днес, като че ли са по-отчуждени, всеки гледа сам за себе си. Много проявяват надменност", споделя с болка дядо Нико.

Снимка: Община Кърджали

Ветеранът столетник не престава да се движи. Ежедневно прави разходки най-малкото по един час на ден, въпреки двата бастуна, с които се придвижва. Изповядва принципа: "Движението е майка на живота". Слуша новини и обича да бъде информиран за случващото се по света и у нас. Столетникът се вълнува от спорт и е лют фен на ЦСКА и Арда Кърджали.

"На 110-та годишнина пак да ни поканиш, да си ни жив и здрав още дълги години, защото ти си пример за нас с твоя живот, с делата, които си натворил, с участието ти във Втората световна война, за позитивното отношение към хората, с които живееш и с които си работил", пожела на ветерана рожденик кметът на Кърджали, Хасан Азис

Снимка: БТА