Повече от 250 000 палестинци са принудени да напуснат домовете си, но в същото време нямат възможност да избягат заради пълната блокада от Израел на ивицата Газа. Това каза пред bTV временно управляващият посолството на Палестина у нас Адхам Зайналдин

"Израел призовава цивилните да напуснат и същевременно бомбардира цялата ивица Газа, дори граничния пункт с Египет", посочи той. 

"Газа е под блокада в последните 16 години. Прекъсването на тока, водата, храната - всичко това се вписва в графата военни престъпления спрямо гражданското население в условия на война. Онези, които още не са загинали от бомбардировките, няма как да оцелеят без вода и храна. Децата нямат мляко. За болните няма лекарства. Прекратяването на окупацията ще сложи край на причините за съществуването на организации като "Хамас". Нетаняху ще ликвидира "Хамас", след като ликвидира палестинците - това е безотговорно", казва още Зайналдин за ситуацията в района. 

Той е убеден, че "ако се изостри езикът на омразата, ще възникнат още по-крайни, още по-екстремистки организации от "Хамас" - не само в Палестина, но и на арабско и на ислямско равнище. Ние официално и открито сме против убиването на мирни хора, където и да било, но няма основание и е недопустимо окупаторът да бъде приравняван с окупирания", каза още той.

Посланикът сподели и че от дни няма контакт с майка си, братята и сестрите си, които живеят в ивицата Газа.

В събота радикалната ислямистка групировка "Хамас", която управлява Газа, изби израелски граждани в пограничните градове и на музикален фестивал. По данни на израелската армия загиналите в Израел са над 1200. Израел отговори с масирани въздушни удари по гъстонаселения и изключително беден палестински анклав, наложи и "пълна блокада" в ивицата Газа, прекъсвайки комуналните услуги. Спряха и доставките на храни и гориво в населения с 2,3 милиона души анклав, много от които живеят в нищета и са зависими от хуманитарни помощи. 

Ирландия предупреди Израел да не използва "несъразмерна сила" срещу Газа, защото в противен случай международната солидарност с Израел след нападенията на "Хамас" може "да се изпари".