След снощния порой подлезът на булевардите "България" и "Гоце Делчев" в столицата е в окаяно състояние, съобщи кметът на район "Триадица" Димитър Божилов във Фейсбук.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

По думите му този път проблемът идва от подземната инфраструктура, която не е удържала напора на водата, избила е през плочките и е причинила наводнение.

Божилов посочва, че мраморните плочи на подлеза ще бъдат събрани, за да бъдат възстановени, а утре започват аварийни дейности по анализ с камера на тръбите и възлагане на ремонт.

Кметът на "Триадица" посочва, че е било поискано да бъде направен основен ремонт на каналите, но е бил отказан достъп до техническите книжа, тъй като съоръжението е с особен статут. Оттогава просто само ги поддържаме и отпушваме, пише той.

"Затворихме две заведения, които задръстваха тръбите с отпадна вода от готвене. Някои обаче продължиха да работят, но явно и те ще трябва да преустановят работа. Как и защо Областната дирекция по безопасност на храните в София им е издало разрешение за работа не можа да ми отговори и директорът на институцията. Но затова пък ме помоли да му препращам сигналите за подлеза на личния мейл", добавя още районният кмет.

Снимка: Димитър Божилов/Facebook

По думите му редовното почистване на отводнителните шахти не дава резултат. "Даже може би е способствало дебитът вода да се концентрира в запушените тръби", пише още Димитър Божилов.

От пресцентъра на МВР съобщиха, че през изминалата нощ в София са получени 11 сигнала за отводняване и паднали дървета. В ликвидиране на произшествията са участвали пет противопожарни автомобила с 15 служители, част от сигналите са отработени от екипи на Столичната община.