Българите прекарват все повече време в болнични, сочат данните на Националния осигурителен институт. Средно за година отсъствията от работа заради заболяване са около 8 дни. Само за 2018 общият брой на дните, в които болните са се лекували вкъщи, е близо 18 милиона. Справка за предходните години показва, че ако през 2015 година болничните дни са били 15.3 милиона, то през 2016 година те вече са 16.6 милиона, а за 2017 - 17 милиона.

Данните на НОИ показват, че или ставаме по-болни, или по-често прибягваме до помощ от лекар за почивка от служебните ни задължения. Работодателите са убедени във второто и настояват задължението им да плащат първите три дни от болничния да отпадне.

"Съгласихме се на тази мярка преди седем години при условието, че тя е временна и антикризисна. Времето минава, кризата отмина, но мярката остана. Тя няма аналози в европейски страни. Ние предпочитаме да се придържаме към утвърдени практики", каза Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал в студиото на телевизия "България он ер".

По думите му 1/4 от болничните са отменени, което означава, че не са истински. "Считаме, че може би има злоупотрeба с публични средства. НОИ трябва да направи анализ, за да се види причината за драстичното увеличение на болничните листове. Необходимо е да се направи регистър, да се провери има ли медицински център, който издава повече болнични от средното за страната. Време е Българският лекарски съюз да застане на мястото си", категорична беше Пенка Георгиева от  пациентската организация "Заедно с теб".