Десет души са починали вследствие на ниските температури в Полша, съобщи ИТАР-ТАСС. „Починалите от студ са предимно бездомни. Призоваваме гражданите да обръщат внимание на спящите на улицата хора и при необходимост да сигнализират на спасителните служби. Понякога е необходим само един телефонен разговор”, заявява официален представител на полската полиция. 

Властите съобщиха, че четирима души са загинали в Хърватия и двама в Сърбия вследствие на виелиците в Югозападна Европа този уикенд, които затвориха летища и пътища и блокираха обществения транспорт в големите градове.

Колите чакаха в продължение на четири часа на главната сръбска магистрала, водеща от Белград до унгарската граница, преди спасителни екипи да ги освободят от падналия петдесетсантиметров сняг, който се натрупа за няколко часа. Летището в Загреб бе затворено за няколко часа в събота, а няколко от националните пътища бяха затворени заради силния вятър и снега.

Ситуацията в Хърватия се подобри днес, но предупреждението да не се шофира остана в сила заради заледените пътища. Властите в Сърбия и Хърватия предупредиха хората да си останат по домовете.

Снежните бури удариха също Словения и Босна
. Докато бурите се насочваха на изток на Балканите в неделя, румънската армия се опитваше да разчисти затрупаните от сняг пътища в деня, в който се провеждат парламентарни избори.

Обилен снеговалеж парализира и трафика в източна Турция. До 20 см сняг е паднал в източния окръг Ерзурум. Достъпът до 193 селища в окръзите Ван, Битлис, Муш и Хаккяри е блокиран. Специализирани екипи и техника продължават да разчистват шосетата.