Статистиката за домашното насилие вече придобива стряскащи размери, коментира пред медиите Зорница Шуманова от Главната дирекция "Национална полиция".

За първите осем месеца на тази година има сериозен ръст на случаите. От януари до август има над 500 случая, каза Шуманова.

През последните години се увеличава броят на жертвите, получили заповед за защита. Те са 3654 за 2022 г. и 2828 за деветте месеца на 2023 г., добавя БТА.

Зорница Шуманова участва в организираната днес от МВР конференция по теми за борба с домашното насилие. Целта е да съберем всички институции, които имат отношение по превенцията, обясни тя.

Участват няколко министерства и агенции, както и над 20 неправителствени организации. Целта е да координираме усилията на национално ниво заедно с директорите на полицията в страната, допълни Шуманова.

Тя припомни, че от 12 септември в полицията има сектор "Домашно насилие", който трябва да създаде единен стандарт за работа в МВР.

Директорът на Националното бюро за правна помощ Наталия Илиева каза, че от 16 март до момента има в пъти увеличение на заявленията за правна помощ. Това е в резултат на сключен меморандум с МВР. Именно следствие от него е увеличеният брой регистрирани случаи, посочи тя. Бюрото работи по няколко проекта в различни градове на страната, по част от които - и с ромски медиатори.

Зорница Шуманова информира, че има доста сигнали за телесни увреждания. Успоредно с това, има и случаи на психическо насилие.

След случая "Дебора" отново е регистриран пик на сигнали, каза тя. Явно след случая хората се осмелиха все повече да ни сезират за помощ, допълни Шуманова.