Протестиращите майки на деца с увреждания няма да успеят да свалят Валери Симеонов от поста му на вицепремиер. Освен това премиерът Борисов не иска да рискува крехкостта на коалицията. Това заяви пред БНР политологът Любомир Стефанов.

"Борисов като че ли по скоро е готов да понесе още негативи, но до някаква степен. Ако нещата продължават и се ескалира, особено по линия на новите протести, мисля, че ще вземе мерки, но не знам дали те минават през оставката на г-н Симеонов", каза още той.

Общо за протестите политологът смята, че по тона, по който бяха поднесени исканията и претенциите на протестиращите, и по начина, по който бяха извършени техните действия, нещата много приличат на едни други организирани подобни мероприятия преди няколко години.

"Със сигурност има някакъв политически интерес зад целия протест и цялата тази ситуация. Подобен род организация спонтанно в социалните мрежи не може да се получи. Тук има някаква структура, която е мобилизирана - категорично. Въпросът е да разберем каква. Това със сигурност са хора, които са в близост с някоя или няколко от партиите", коментира Стефанов и добави, че на БСП много й се иска да може да организира такова нещо.

Всяко служебно правителство може да инициира проверки на предходните министри, заемали постовете, припомни политологът.

"Едно служебно правителство, доминирано от БСП, би могло да започне да разплита предполагаема и хипотетична мрежа на конфликт на интереси, злоупотреби и всичко останало, за което президентът само намеква. Много му се иска на президента да води политическия дебат и да бъде активен гражданин. Но той е президент и затова някак трябва да балансира своята рязкост на изказа", коментира още Любомир Стефанов.