С патриотизма, енергията и човечността си Божидар Димитров ни кара не да свеждаме глава на раздяла с него, а да се изправим гордо. Това каза министърът на културата Боил Банов в словото си днес на поклонението пред учения в Националния исторически музей /НИМ/.

Българската история изгуби най-верния си пазител - истински родолюбец, изгарян от любовта си към България, посочи Банов. Той отбеляза приноса на проф. Божидар Димитров като изключителен учен и като изключителен приятел - отзивчив към широката аудитория, за което получи и любовта й. Хората, запалени от неговите идеи, намираха и отдушник в контактите си с него заради великолепното му чувство за хумор, с което можеше да се отнася към всяка историческа дилема, допълни министърът.

Днес точно в 10 часа Националният исторически музей затвори врати за посетители и ги отвори за хората, дошли да почетат паметта на професор Божидар Димитров. Поклонението ще бъде до 16,00 часа. Известният историк и родолюбец си отиде внезапно в неделя от сърдечна недостатъчност.

За предания патриотизъм, безкористността, научния принос, колегиалността, верността към България и към приятелите на Божидар Димитров говориха също директорът на НИМ доц. Бони Петрунова и проф. Станислав Станилов, заместник-председател на парламентарната Комисия по култура. Той припомни, че Димитров е следвал възрожденското правило на Раковски, че любовта към отечеството е преди всяка друга любов и професорът никога не й е изневерил.

За Божидар Димитров може да се говори много, а може и нищо да не се каже, защото достатъчно говори това, което е свършил в живота си - купищата книги и най-вече идеите в тях, тв предаванията, интервютата, каза Станилов. По думите му, чувството за свобода е било между най-големите качества на "човека - музей".

От сутринта не спира потокът от хора, които искат да се сбогуват с бившия ни директор, колега, приятел, учител - голям човек на България. Думите не стигат, за да изразим скръбта си от неговата преждевременна загуба - можеше да направи още толкова много за България, която беше негова кауза и мисия, каза доц. Бони Петрунова. По думите й, духът на Божидар Димитров ще остане завинаги в залите на НИМ.

Директорката на музея прочете на траурната церемония съболезнователните адреси от председателя на парламента Цвета Караянчева, премиера Бойко Борисов, столичния кмет Йорданка Фандъкова. Петрунова отбеляза, че са получени изключително много съболезнователни адреси - от президентската администрация, министерства, политически партии, от Българската православна църква, научни и културни центрове, творчески организации, исторически музеи и общини от цялата страна.

Пред ковчега на Димитров, разположен в Златната зала, тече непрекъсната върволица от хора с цветя, дошли да се поклонят пред него и делото му. Сред първите бяха депутатът Жельо Бойчев, проф. Михаил Константинов, Владимир Каролев, проф. Христо Пимпирев. Огромен венец донесоха хора от село Искра, които излязоха с инициатива да издигнат паметник на Божидар Димитров. Преди 2 години той им помогнал да възстановят ценна черква.

Съболезнования поднесоха и кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по въпросите за културата Тодор Чобанов, председателят на Комисията по култура и медии на НС Вежди Рашидов, тв водещият Росен Петров, представители на ансамбъл "Българе", представителите на дружество "Гургулят" - потомци, които развяха знамена. Поклонението ще продължи до 16 часа.

От вчера в музея пристигат венци. Между тях са от министър председателя Бойко Борисов, от председателя на НС, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов, братя Диневи, парламентарната група на ГЕРБ, Лиляна Павлова, БНТ, Министерство на културата, община Бургас, кмета на София, Съюза на архитектите.

На лентите на повечето от тях пише "Сбогом на големия родолюбец, историк и човек". На екран се въртят кадри от дългия и ползотворен път на професора като ръководител на Националния исторически музей.

На поклонението бе и депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов

Снимки: Иван Григоров

За да си вземе последно сбогом с Божидар Димитров дойде икономистът Владимир Каролев

Снимки: Иван Григоров

Румен Ралчев също дойде да се сбогува с видния историк

Снимки: Иван Григоров

В траурната книга също бяха вписани множество съболезнователни адреси

Снимки: Иван Григоров

Множество венци от институциите бяха изпратени в НИМ

Снимки: Иван Григоров