Издайниците били следени по сигнал при съвместна операция на МВР и ДАНС.

По оперативни данни няколко продажни полицаи давали достъп на „външни хора" до секретната информационна система на вътрешното ведомство.

Бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев потвърди междувременно по БНР, че делото се отнася до действия на служители на МВР, осъществяващи нерегламентиран достъп до класифицирана информация.

В процеса на проверката агенти по сигурността поискали разрешение „за контрол на мрежите в продължение на 300 дни". Получили го от съдия по реда на Закона за специалните разузнавателни средства.
 
Подслушване и външно наблюдение не е имало спрямо никого, поясни нашият източник. - За да установим нелоялните служители на МВР, ни беше нужен само контрол на достъпа до трафика в мрежите на доставчици на интернет и телекомуникационни услуги. С него може да се проследи от кои компютри и телефони се прави корупционната услуга", цитира "Труд" източника си от тайните служби.

Миналата седмица председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС ген. Атанас Атанасов (РБ) обяви, че са подслушвани и следени участници в протестите срещу "кабинета Орешарски". Разработката се казва "Червеи". След това министър Вучков потвърди, че срещу протестиращите е имало "мероприятия" от МВР

Премиерът Бойко Борисов вчера каза, че изводите от докладите на МВР за разработката "Червеи" са много притеснителни. Всички спецслужби са отрекли пред премиера незаконно подслушване на протестиращи.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров е категоричен, че няма данни да са подслушвани протестиращи.

Мога да съобщя, че протестиращи в сегашния вид на разработката, която е правена, не са подслушвани, каза в крайна сметка Борисов.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви пред журналисти, че т.нар. разработка "Червеи" е тема на прокуратурата далеч преди да получи медийно огласяване. Подробности обаче щяло да има след като приключи разследването.

Йовчев атакува Вучков

Бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев определи като "несъстоятелни" и като "внушения" твърденията през последните дни за подслушвани протестиращи по разработката "Червеи".  Той каза, че делото засяга действия на служители на МВР, ползвали класифицирана информация без разрешение.

"Може ли да се подслушва информационен масив! Не, не може, но може да се провери дали някой не го ползва без разрешение. В момента изключително тежко заблуждават министър-председателя и го насадиха на пачи яйца, защото не министърът на вътрешните работи и тези, които са сготвили това, излезе да обяснява дали са били подслушвани протестиращи, а принудиха премиера да го направи", коментира по БНР Йовчев.

Той, че делото се отнася до действия на служители на МВР, осъществяващи нерегламентиран достъп до класифицирана информация.
 
И сега той (премиерът) ще трябва да се черви и да обяснява, добави ексминистърът.
 
Проверявано е дали няма нерегламентиран достъп до системите на МВР от хора, които са се възползвали от това. Няма никакъв политически привкус, няма никакъв политически елемент в това. В тази разпработка няма нищо скандално, заключи Йовчев. 

По Нова ТВ бившият министър каза, че настоящият министър е коментирал част от негов доклад, който изнесъл пред Консултативния съвет за национална сигурност, и който засягал протестите.

В момента кой ще има доверие на министъра на вътрешните работи, след като си позволи да направи това. Аз като гражданин вече ,каквото и да излезе ще имам основателни съмнения ,че той манипулира или фабрикува информация", пита Йовчев, цитиран от "Фокус".

Попитан защо му е на Веселин Вучков да манипулира доклад на Йовчев, той отговори, че не може да даде отговор на този въпрос и оставя това на съвестта на Вучков.