Коледа наближава и освен върху предпразничния шопинг, адвент календарите и избирането на най-красивата елха, в този период се фокусираме върху човещината, добротата и благотворителността. Коледните дни са дни на семейството, дни, пропити от уют и топлина. И в този смисъл е съвсем естествено обществото да обърне поглед към онези, които нямат уют и топлина в дома си.

През последните месеци и години у нас се забелязва тревожна вълна на ръст на домашното насилие. От началото на COVID-пандемията в България, случаите на домашно насилие са скочили с повече от 30% според статистиката, която водят Горещите линии за пострадали от насилие. По данни на Световната здравна организация всяка трета жена е или е била жертва на домашно насилие. Софийска районна прокуратура (СРП) се е занимавала с три пъти повече досъдебни производства за домашно насилие от първото полугодие на 2021 в сравнение със същия период през 2019, когато COVID-19 беше просто "вирус от Китай", за който гледахме в новините. За първото полугодие на тази година в СРП са заведени 700 преписки за домашно насилие, от които са образувани 127 досъдебни производства.*

Статистиката обаче е за другите. Тя никога не е шокирала хората толкова, колкото детайлите. Един от защитните механизми, които ни е дала природата, ни прави по-ангажирани и по-емпатични, ако казусите, за които даряваме, са близки до нас.

Но какво се случва, когато проблемът се отнася до всички? Когато говорим за феномен, който засяга жени и деца от всички социални прослойки? Възрастни хора. И цели семейства. Проблем, за който няма ваксина и срещу който никой не е застрахован.

Тогава запретваме ръкави и помагаме.

Нека се върнем съвсем леко назад. На 25 ноември, когато се отбелязва Международният ден за елиминиране на насилието над жени, 21-годишно момиче бе пребито до смърт от приятеля си. Малко по-рано Евгения Владимирова от София бе убита от своя съпруг като беше удушена със стреч фолио, а тялото й беше изхвърлено в куфар от бащата на убиеца край пернишки водоем. През юли 63-годишната Евгения Трайкова бе убита от мъжа, с който живеела, посредством удар по главата с плочка. През януари тази година изгореното тяло на 31-годишната Силвия Б. бе открито в Германия. Обвинен беше партньорът й.

Случаите са много и е твърде лесно да затънем в отчаяние, което да ни подведе, че сме освободени от отговорност, тъй като "така и така нещата са зле". Това обаче не е вярно.

Ситуацията с ескалиращото домашно насилие е мрачна, но в нея има и светлина. А именно: важно е да знаем, че има какво да се направи.

Проблемът се разстила на много равнища и подходът към него следва също да е мултидисциплинарен, но докато далеч не всеки от нас може да осъществи законодателни промени или да убеди всяка жена по света, че тялото и психиката й са неприкосновени и че тя не заслужава да бъде бита и манипулирана, то всеки от нас сега може да подкрепи хората, които стоят на първа линия в борбата с домашното насилие.

Това са психолозите, юристите и социалните работници в консултативните и кризисните центрове за настаняване на жени и деца, пострадали от насилие. Това са хората, които са способни да преминат през редица препятствия и да вложат целия си професионализъм и знания като терапевти, застъпници на пострадалите пред различни институции, юристите, които ги защитават в съда, осигуряват заповеди за незабавна защита или социалните работници, които ги подкрепят или работят в кризисните центрове, където жените и децата им могат да бъдат временно подслонени за период до 6 месеца. През цялото това време експертите осигуряват психологическа подкрепа и работят за реинтеграцията на жената и децата, подкрепят ги, за да започнат живота си на чисто и да бъдат независими. Помагат на жената да си намери работа, да си плати здравните осигуровки, децата да започнат детска градина или ясла и така лека-полека да намерят спокойствие и живот, освободен от насилието и тормоза.

Сега Български фонд за жените подкрепя специалистите от кризисните центрове с кампанията "Невидимата първа линия". От БФЖ издадоха документална книга с авторски фотографии, която разказва историите на онези герои, които рядко влизат в телевизионния поток, но всеки ден спасяват животи. Герои, за които чуваме рядко, но които променят съдби и спасяват животи.

Сега и вие може да подкрепите каузата за борба с домашното насилие и кризисните и консултативни центрове като направите своето дарение до 18 декември по един от следните начини:

  • На silna.info
  • В кампанията ни в Платформата.бг - bit.ly/Dari-Platformata
  • С DMS SILNA на 17 777 или онлайн дарение на bit.ly/DMS-Silna
  • На касите на EasyPay в цялата страна с КИН 4236895688

Ако дарите сума от 50 или повече лева, ще получите като подарък книгата "Невидимата първа линия", която разказва истинските истории на героите, които помагат всеки ден на жените и децата, пострадали от насилие. Вижте повече на silna.info.

Набраните в кампанията средства ще бъдат разпределени от Български фонд за жените към кризисните и консултативни центрове в страната за покриването на най-належащите им нужди. Сред тях са: закупуване на хигиенни и санитарни материали, предпазни средства и тестове за овладяване на разпространението на COVID-19, заплащане на държавните юридически такси за защита и представителство на пострадалите в съда, допълнителни часове работа на психолози и юристи, поради увеличения брой случаи, учебни пособия за децата, спешна хуманитарна помощ за жените, които излизат от кризисен център и др.

 

*Данните са публикувани в сайта на СРП

** съдържанието е предоставено от Българският фонд за жените