Гърция е чудесна за море от Халкидики и Керамоти до Крит и Санторини. Е, не на всеки му се пътува със самолет или пък часове наред с ферибот, за да достигне до далечните й красоти, но това не е драма, защото и на една вафла разстояние от границата има прекрасни селца, градчета и плажчета, които никак, ама никак не са за изхвърляне. Особено подходящи близките до България плажове в Гърция са за семействата с малки деца.

Всичко зависи от трафика, опашките на границата и броя спирания за кафе и кроасани на пътуващите в колата, така че даденото време за пристигане е ориентировъчно и при идеални обстоятелства (и изчислено от София и от Пловдив).

Вижте 7-те предложения за Почивка в Гърция близо до България по-долу:

Олимпийска ривиера

Олимпийската ривиера е 70 км крайбрежна ивица в подножието на връх Олимп - родното място на боговете от древногръцката митология. Курортните градчета в северната част на Олимпийската ривиера се намират на по-малко от час път с кола от Солун. По-известните дестинации на Олимпийската ривиера са Паралия Катерини, Олимпиаки Акти, Лептокария, Неи Пори и Платамонас, но има и други градчета, които не са толкова популярни и следователно са изключително спокойни. Почти всички плажове тук са пясъчни - само на островите крайбрежната ивица е скалиста. Тук можете да откриете много усамотени плажове. Виж оферти за Почивка на Олимпийската ривиера.

Време за пристигане: около 4-5 часа

Аспровалта

Природата в района на Аспровалта е като парченце от рая - около града ще откриете над 30 км плажове, предимно пясъчни, а фонът е доминиран от зелени хълмове и от 2000-метрови планински върхове. Орфанският залив е едно от най-чистите места по гръцкото Егейско крайбрежие - повечето плажове тук имат син флаг, световно признание за тяхното високо качество. Виж оферти за Почивка в Аспровалта.

Време за пристигане: около 4-4,5 часа

Аспровалта

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Керамоти

Няма чак толкова много забележителности в Керамоти, но пък има всичко нужно за едно хубаво гръцко море. Плажовете са широки, чисти, със ситен пясък и гледка към остров Тасос. Делтата на река Места е посоката за разходка за онези, които търсят нещо повече от лежане на плажа. Намира се само на 5 км от Керамоти, като спокойно можете да вървите по плажната ивица. Фериботите за Тасос пък потеглят един след друг през целия ден и стигат до острова за около половин час, така че имате опция и за островен релакс. Виж оферти за Почивка в Керамоти.

Време за пристигане: около 5 часа

Керамоти

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Кавала

В сравнение с повечето курортни градчета и селца в Северна Гърция и особено на Халкидики, Кавала прилича на мегаполис. Тук се чувстват добре тези, които имат нужда от градска атмосфера, за да се чувстват добре. Това обаче не е за сметка на плажовете, които около Кавала са многобройни, добре организирани и с невероятни прозрачни води. Виж оферти за Почивка до Кавала.

Време за пристигане: около 3,5 - 4 часа

Кавала

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Платанитис

Платанитис е плаж към планинското село Марония (намиращо се на 3-4 км навътре в сушата). Мястото е наистина миниатюрно, почти бутиково. Има няколко хотела и две таверни - всичко жизненонеобходимо за оцеляването на човека на почивка. Бонус точки получава, че се намира на по-малко от час път от границата при Маказа - Комотини.

Време за пристигане: около 5 часа

Никити, Сарти, Вурвуру (Ситония)

Ситония е най-отраканата част на Халкидики - с най-много курортни селища, с наистина прекрасни плажове и къмпинги, а за тези, които изберат източното крайбрежие - и с най-красивите изгреви на слънцето иззад планината Атон. Никити, Вурвуру, Сарти, Елиа, Торони - селата са наредени като мъниста по крайбрежието и каквото и да изберете, трудно ще сгрешите. Виж оферти за Почивка на Ситония.

Време за пристигане: около 5 - 5,5 часа

Ситония

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Йерисос, Урануполи, Амулиани (Атон)

Урануполи е в голяма степен типично крайбрежно градче в континенталната част на Гърция, поне що се отнася до дългата плажна ивица с хубав пясък. Хубавото на Урануполи е, че се намира на Атон, най-източния ръкав на Халкидики, който и до днес остава почти незасегнат от масовия туризъм. От пристанището в Урануполи тръгва фериботът, който отвежда поклонниците до атонските манастири (за това е необходимо специално предварително разрешение от Света гора). Ако нямате разрешение, но сте любопитни, от Урануполи може да се качите на корабче за панорамна обиколка около бреговете на Атон.

Друг вариант за еднодневна екскурзия от Урануполи е да вземете ферибота за остров Амулиани - малък, да не кажа миниатюрен остров с няколко къмпинга и едно село. Чудесен за каяци, разходки с лодки и морски разходки за обяд по близките островчета.

Йерисос пък се намира по-нагоре, на север. Заслужава си заради изглеждащата безкрайна плажна ивица с чудесен пясък и още по-чудесните плажни барове и таверни. Който не е ял в Зорба Гърка, не е бил в Йерисос.

Време за пристигане: около 5 часа