Българската православна църква почита днес паметта на Св. Климент Охридски - архиепископ Охридски, и първоучител на българския народ. Той е един от учениците на Светите братя Кирил и Методий - създатели на славянската писменост и покровители на Европа.

Св. Климент Охридски е средновековен учен и първият епископ, проповядвал на български език. Предполага се, че Климент е роден в Югозападна България. Смята се, че Климент е участвал на млади години още в хазарската мисия на Кирил и Методий през 859-861 г. Климент участва и в мисията на Кирил и Методий във Великоморавия като техен ученик.

В някои по-късни славянски жития се казва, че презвитер Климент е бил ръкоположен заедно с Наум в свещенически сан от папата в Рим, преди смъртта на Св. Кирил.

Св. Климент Охридски е един от най-значимите автори на старобългарски език. Той пише жития, похвални слова, църковни химни, превежда църковни текстове. В науката се посочват от 15 до 50 негови съчинения. В "Краткото житие" се казва, че той "измислил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил".

След смъртта на Методий през 885 г. Климент е прогонен от Моравия с други ученици и идва в България. Цар Борис Първи ги приема и им възлага обучението на свещеници на старобългарски език. Климент основава просветна школа в Охрид, смятана за първия славянски университет. В нея за седем години обучава близо 3500 ученици. По-късно, при цар Симеон, е ръкоположен за епископ. Св. Климент Охридски е автор на забележителни за времето си съчинения - жития, похвални слова, химни. Известен е и с преводаческата си дейност.

В края на живота си Охридският чудотворец превел и Цветния триод.

Климент Охридски умира на 27 юли 916 г. Погребан е в притвора на манастирската църква "Св. Пантелеймон". Заради своите дела след смъртта си епископ Климент е канонизиран.

Софийският университет, чийто патрон е Св. Климент Охридски, има патронен празник днес.

Във втората трудна година, в която се сблъскваме с много предизвикателства, основен приоритет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" е опазването на здравето на преподавателите, студентите и служителите на Алма матер. За съжаление това доведе до отменяне или конферентно провеждане на редица събития, с които традиционно отбелязваме важни за академичната общност дни, посочват от СУ.

"За втора поредна година няма да бъде възможно да проведем традиционното академично тържество, с което всяка година на 25 ноември отдаваме почит към нашия патрон Свети Климент Охридски, по познатия начин с шествие и голямо събиране в Аулата на Ректората. Традицията ни ще бъде спазена - празничният ден ще започне в академичния параклис в Богословския факултет, където Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим ще отслужи Света литургия, ще се проведе и литийно шествие, а ректорското ръководство ще поднесе венец на паметника на Свети Климент Охридски", информират от СУ.