Дългогодишният главен редактор на "Труд", писател и издател Тошо Тошев почина на 80-годишна възраст, съобщиха негови колеги в социалната мрежа.

Тошев е издъхнал тази сутрин в столичната болница "Токуда".

"Много тъжна новина! Почина Тошо Тошев - моят учител в журналистиката. Бог да те прости, Шефе!", написа журналистката Мила Кудрина.

Поклонението ще се състои на 26 септември. То ще е от 12 ч. в църквата "Света София", съобщиха от семейството му.

По думите им Тошев е бил истински журналист и блестящ вестникар. "Имаше куража да изразява и отстоява мнението си. Работил е с всички български политици, внушавайки респект и уважение. Самият той споделяше, че за да отстояваш истината, се иска да имаш надежди. За жалост, надеждите на българите умираха през годините и всеки от нас се прощаваше с тях по различен начин", посочиха от семейството на журналиста

Тошо Тошев е роден като Тошко Николов Тошев на 7 декември 1942 г. в село Дриново, област Търговище. Учи в техникум, първите му опити в професията са още от ученик във в. "Средношколско знаме". Завършва Българска филология в СУ. През 70-те години работи две години във в-к "Народна младеж", след това в програмна редакция на Българската телевизия.

В средата на 80-те става зам.-главен редактор на в. "Труд", а десет години по-късно - негов главен редактор. Малко след продажбата на вестника през декември 2010 г. Тошев остава вицепрезидент в издателския борд на Медийна група "България" холдинг, която напуска през август 2011 г. заради несъгласие с наложения стил на управление.

По-късно обявява, че ще издава нов вестик - "Преса", чийто първи брой излиза на 3 януари 2012 г. и спира на 31 юли 2015 г.

Бил е председател на Съюза на издателите в България - от създаването му през 2000 до 2011 г. През декември 2002 е награден с орден "Стара планина" I степен.