Почина репортерът на БНТ Цветелина Атанасова, съобщиха от националната телевизия.

"Повече от 25 години тя посвети на Българската национална телевизия. Цветелина Атанасова се гмуркаше в морето, за да ни разкаже за неговото опазване и подводните обитатели. Водеше ни към фаровете и тяхната "Светлина в безкрая". Изкачваше планините и даваше личен пример за опазването им. Смелостта и любопитството на Цвети я отведоха и на Антарктида. С филмите за Белия континент ни направи съпричастни към изследванията на полярниците и ни показа красивите залези "на края на света". Ще я запомним с нейната деликатност, всеотдайност и приключенски дух", пишат от БНТ.

Цветелина Атанасова е родена в Бургас. Завършила е Националната музикална академия „Проф.Панчо Владигеров”, а по-късно и Нов български университет в Департамент „Масови комуникации”със специалност „Продуценство”, както и „Операторско майсторство” в Департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ в НБУ.

От 1984 г. е журналист в БНТ. Автор е на повече от 100 документални филма, между които сериите „Потънали черноморски пристанища”; ”Под морските вълни”; „Акра – история между вода и огън” (получил Годишна награда за принос в популяризирането на културно-историческото наследство”, 2013 г.); „Солени сълзи”; „Силата на Дамасцена”; ”Плачът на морето”; „Черно море – съдба и бъдеще”; ”Черно и бяло”; „Пришълците” (получил Голямата награда на Mtel Media Master); „90 градуса южна ширина”.

Участвала е в екологични мисии в ЮАР, Мозамбик, Кения, Тайланд, както и в ХІХ-та и ХХIII-та Антарктически експедиции. Носител е на престижни награди от кинофестивали в България и чужбина, както и на отличие за цялостен принос в опазването на Черно море на Програмата на ООН за развитие.