Почина известният поет и текстописец Петър Караангов. Тъжната вест съобщиха неговите съграждани и приятели от община Сандански.

"Напусна ни почетният гражданин на град Сандански - Петър Караангов! Поет и творец, носител на Националната Вазова награда, орден "Стара планина" и редица други отличия. Съболезнования на близките и семейството! Почивай в мир!", написаха на Фейсбукстраницата на общината днес.

Петър Караангов е роден на 11 ноември 1931 година в град Свети Врач, днес Сандански, в семейство на бежанци от Егейска Македония. Завършва гимназия в родния си град, полувисш Държавен библиотекарски институт и българска филология в Софийския университет "Климент Охридски". Работи като библиотекар в читалищната библиотека в Сандански, като коректор в издателство "Български писател", като редактор на сп. "Пламък", като главен редактор на издателство "Български писател" и в Студията за игрални филми "Бояна" . Той е директор на Народната библиотека "Кирил и Методий" (1983-89) и главен секретар на Съюза на българските писатели (1989-91).

Караангов е носител на множество награди и отличия, сред които Националната Вазова награда, Националната литературна награда "Изворът на белоногата" (Харманли), на Годишната награда на СБП за поезия. Носител на орден "Стара планина" . Почетен гражданин на родния си град Сандански. Стиховете му са преведени на повече от 20 езика.

Автор е на множество незабравими естрадни хитове като "Топъл дъжд" на LZ, "Любовта е море" на Лили Иванова, "Бяла песен" на Паша Христова, "Закъснели срещи" на Георги Минчев и много други.