Кирил Христосков, ръководител на фондация "Тракия" на Васил Божков, е починал. Това съобщи самият Божков в профила си във Фейсбук.

"Днес ни напусна приятелят ми Кирил Христосков. Моите съболезнования към семейството, близките и роднините му. Светла му памет", написа Божков, който се укрива в от българската съдебна власт в Дубай.

Преди дни близки на Христосков съобщиха, че е получил масивен инсулт. 

Напоследък познавачът на антиките не е бил добре със здравето. Имал проблеми с краката и с кръвното налягане. Напрежението около фондация "Тракия" допълнително влошило състоянието му. 

Кирил Христосков започва кариерата си в Държавна сигурност. През 1985 г. създава отдела за антиките и преследва иманяри и трафиканти. След това работи в НСБОП (сега ГДБОП) като главен експерт и оглавява звено за борба с трафика на културно исторически ценности. Уволнен е от системата от Богомил Бонев през 1998 година.

Оттогава е на служба при Васил Божков и отговаря за колекциите му.

След бягството на бизнесмена от България, в поредица от акции прокуратурата иззе стотици културни ценности от офисите на "Нове Холдинг" на столичната улица "Московска".

Тези дни от държавното обвинение обявиха, че колекцията от културни и исторически предмети на Божков може да бъде одържавена, тъй като подлагат на съмнение легалния произход на известната колекция на бизнесмена от 212 предмета. Затова ще бъде назначена специална експертиза.