Известният гинеколог, първи директор на Столичната здравноосигурителна каса и бивш директор на три от най-големите АГ болници в страната д-р Методи Янков почина на 69-годишна възраст, съобщиха от МБАЛ "Сердика", чийто управител бе от 2010 г.

"Днес ни напусна уважаваният лекар, болничен мениджър и общественик д-р Методи Янков. Той бе един от радетелите за съвременно здравеопазване и реформиране на системата за подобряване на достъпа на пациентите до навременна и качествена дианостика, лечение и продължаваща терапия у нас, за които работи и се бори в рамките на своя над 40 годишен управленски опит в здравеопазването. В обществената си дейност винаги се е ръководил от правата на пациентите и лекарите и защитата на конкуренцията в здравеопазването като естествен път към стремежа за качество на лечение за българските граждани", написаха колегите му от МБАЛ "Сердика".

Д-р Методи Вангелов Янков е роден в Дупница на 1 август 1953 година. Завършил е Медицинската академия в София през 1979 година, а след това придобива три специалности - "Акушерство и гинекология", "Социална медицина" и "Икономика на здравеопазването", допълнени от две магистратури - по "Здравна политика и здравен мениджмънт" и "Социални дейности".

Започва работа като хирург в болницата в Бобов дол, а след това в продължение на 8 години е акушер-гинеколог в Дупница. Ръководил е най-големите АГ болници в страната - Университетска болница "Майчин дом", Първа АГ болница "Света София", Трета АГ болница в София. Изпълнявал е ръководни длъжности в Министерство на здравеопазването, бил е изпълнителен директор на Столичен медицински холдинг. Той е първият директор на Столична здравноосигурителна каса. Основател и управител на МБАЛ "Сердика" от 2010 година.

Баща на две деца, съпруг и дядо на трима внуци.

Опелото ще се отслужи в петък - 21 юли - от 10 часа в църквата на Православния гробищен парк "Св. Архангел Михаил" в Бояна.