Бившият директор на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров е починал. Това стана ясно от пост на премиера Бойко Борисов във фейсбук страницата му.

"Изказвам съболезнования на близките и семейството на Божидар Димитров. Почивай в мир, приятелю! Поклон", написа Борисов.

Историкът е починал пред блока, в който живее на столичната улица "Елемаг". Изведнъж се е хванал за гърдите и е паднал, разказаха близките му пред "24 часа".

Божидар Димитров е чакал дъщеря си Мария. Днес тя има рожден ден и трябвало да отиде да вземе родителите си, за да празнуват заедно.

От Спешна помощ съобщиха, че получавайки сигнал за човек в безсъзнание са отклонили свой екип, който е пристигнал за 2 минути, но проф. Димитров вече е бил починал.

Съболезнования публикува и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Загубихме един голям българин. Сърдечни съболезнования на семейството и близките на Божидар Димитров. Помивай в мир, приятелю!", написа в профила си във Фейсбук Цветанов.

Божидар Димитров е роден на 3 декември 1945 г. в Созопол, в семейство на бежанци от Източна Тракия. През 1959 г. завършва основното си образование в Созопол, а през 1964 г. – Механотехникума в Бургас. Работи няколко години на риболовни кораби, траулери – като моряк в „Океански риболов“. По-късно завършва история и археология в Софийския университет.

През декември 1994 г. е назначен за директор на Националния исторически музей (НИМ). През 1997 – 1998 г. има задочен конфликт с президента на България Петър Стоянов по повод връщането в Зографския манастир на черновата на „История славянобългарска“, след което договорът му е прекратен от министъра на културата Емма Москова. През 2001 г. обаче е възстановен на поста след конкурс.

В първото правителство на ГЕРБ Божидар Димитров бе назначен за министър без портфейл, който отговаря за Агенцията за българите в чужбина, Държавна агенция „Архиви“ и Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

През март 2017 г. Димитров бе приет в болница със съмнение за инфаркт, след като се е почувствал зле и припаднал.

През март т.г. историкът учреди движение "Кан Кубрат", а след това получи отказ то да бъде регистрирано.