Четирима са гражданите на Израел, които са били на почивка в Банско, и са дали положителна проба за COVID-19, когато са се прибрали у дома. Това каза в предаването "Тази сутрин" по bTV почетният консул на Израел в България Орлин Мандов.

До вчера се знаеше, че двама израелци са с коронавирус, след като били на едноседмична ски ваканция у нас в Банско.

По информация на Мандов четиримата заразени са били в различни групи в курортния град.

Не може да се каже как са се заразили, но се предполага, че е в Банско, коментира почетният консул.

Той е контактувал с един от заразените и затова е решил да се самоизолира в дома си.

Комисар Ивайло Иванов говори пред Нова телевизия за мерките при първия случай в историята, в който цял град се поставя под карантина.

"И за самите нас, които изпълняваме това, не беше много ясно какво трябва да се случи. В процеса вече е установено. Задържани няма. Гражданите на Банско и хората в града започнаха да разбират сериозността на положението. Засега няма нарушения и всичко върви както трябва да бъде."

Главният комисар на МВР обясни, че днес ще се увеличи полицейското присъствие в града под карантина.

Той не каза колко точно туристи за извозени от Банско. "Вчера туроператори са взели решение да изтеглят своите туристи, което е, меко казано, безотговорно поведение. Иначе съвместно с Министерство на транспорта, с Министерство на туризма и Министерство на външните работи се създава съвместна организация - когато има транспортен коридор, чартърни полети, да може чуждите туристи да напуснат страната", обясни Иванов. Туристите ще бъдат извозвани контролирано. 

Банско е под карантина от вчера по препоръка на оперативния щаб за борба с разпространението на коронавируса и със заповед на здравния министър.

Снимка: Булфото

От снощи влизането и излизането от града е забранено, след като стана ясно, че сред новите случаи на болни от коронавирус са ски учител от Троян и туристи заразени в Банско.

Входът за града тази сутрин е затворен и се извършва дезинфекция.

Всички, които имат адресна регистрация в Банско, могат да се приберат в града до 20 ч. на 18 март, но никой не може да го напуска.

В града се допускат само доставчици на хранителни продукти след дезинфекция и проверка на превозните средства.

Карантината в града е за 14 дни - хората могат да излизат само до хранителни магазини и аптеки. Полиция ще патрулира в града и следи за спазване на ограниченията.

Снощи хора, които искат да напуснат града, бяха пуснати след измерване на температурата.