78-годишният мъж се е застрелял със законопритежавания си пистолет, след като бил изписан от болница с диагноза "рак на дебелото черво", съобщиха в. "Марица" и "24 часа".

Тялото му ще бъде кремирано, а след това положено в урна.

"Не е искал да тежи на близките си. Беше тих и скромен човек. Не беше натрупал пари, както някои други червени функционери от миналото. Освен апартамента в кооперацията нямаше други имоти. До последно остана фанатично предан на комунистическите си идеи", коментират съседите от квартала.

В последните години Пачов е живеел сам със съпругата си, синът им и дъщеря им са в чужбина.

"Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител за склоняване към самоубийство, каквато е рутинната законова процедура", коментира говорителят на Районната прокуратура в Пловдив Атанас Илиев.

Пантелей Пачов е роден на 24 февруари 1939 г. в Асеновград в семейството на комунистическия активист Лазар Пачов, осъден на смърт и екзекутиран през 1942 г. Той е един от подкрепилите преврата срещу Тодор Живков през ноември 1989 г. На 26 ноември 1989 г. Пачов лично излиза пред демострантите на първия в Пловдив митинг срещу БКП и успява да спре разрастването на напрежението и призивите за атакуване на Партийния дом.

Впоследствие е пратен от правителството на Андрей Луканов за български представител в комисията по закриване на Съвета за икономическа взаимопомощ  на страните от Варшавския договор. След като се завръща от тази си мисия, Пачов се пенсионира.