Откритието е на екип с ръководител Андрей Аладжов от БАН, който от 6 години проучва култова арена в първата българска столица, предаде БНТ.

Шестте стъклени плочки, украсени със злато, са лежали 13 века в основата на един от дървените пилони, крепели платформата за зрителите на култовите ритуали на кръглата каменна арена, открита през 2006 г. в средновековната столица Плиска.
Докато разчиствали наносите от пръст в трите концентрично разположени ями, съвсем изненадващо и за самите тях, археолозите намират уникатите в запечатана кутия от дърво.
Златните предмети са изключителна рядкост за Плиска, тъй като при преместването на столицата в Преслав, е взето всичко ценно.

"Те са кръгли, с диаметър около 2 сантиметра. Състоят се от две стъклени пулчета. На дъното на едното е инкрустирана златна фигура от златен варак, а горното стъклено кръгче запечатва златната фигура. Ръбовете на стъклените пулчета са скосени, за да могат да бъдат вградени", обяснява археологът Андрей Аладжов.
Най-често те са били част от украсата на църковна утвар, бокали и книги.

Според Аладжов е много загадъчно, че са в основите на градежа на каменната кръгла площадка. Може би е някакъв ритуал при започването на строежа, да се остави скъп дар, смята той.

Тази година екипът приключва проучването на ритуалния площад, чието построяване се свързва с предхристиянския период на Плиска.
На площ от 1 дка е и от 2005 г. до сега на мястото са били открити керамични съдове, скелети на магаре, 2 кучета, крава и човек, пише "Труд".