Това каза Станимир Георгиев, председател на Управителния съвет на Българско движение "Син флаг", цитиран от БТА.

"Син флаг" е световна програма за сертифициране на плажове и пристанища на международната Фондация за екологично образование. В България се организира вече 20 години, като представител за страната е Българско движение "Син флаг".

Сертифицирането се осъществява всяка година. Критериите, които плажовете и яхтените пристанища трябва да покрият, за да получат отличието, са около 30 и са групирани в четири категории, посочи Георгиев.

Първата категория е свързана с предоставянето на информация на плажа. На всеки плаж трябва да има информационно табло, което да съобщава на посетителите какво е позволено да правят и какво не, да има информация за защитените територии в близост до плажа и да има образователна информация, която да повишава екологичното самосъзнание на хората.

Втората категория е качество на водите - през целия сезон през определени периоди се вземат проби от водите за къпане, които се изследват в лицензирани независими лаборатории и бюлетини от тези изследвания винаги са публикувани на плажа, така че всеки посетител може да се осведоми дали водата за къпане е годна.

Третата категория е свързана със сигурността и предлаганите услуги, а четвъртата - с екологосъобразното поведение.

Много строго се следи за наличието на достатъчен брой спасители, чистотата на пясъчната ивица, наличието на достатъчен брой кошове за отпадъци и създаването на възможност за разделното им събиране. Особено внимание в последните години се отделя на това плажовете да бъдат достъпни за хора с увреждания, което включва пътеки за колички, както и наличието на специализирани тоалетни, отбеляза Станимир Георгиев.

През тази година са кандидатствали 11 плажа и едно яхтено пристанище в двата български региона - Варненски и Бургаски, и всички те са сертифицирани.

Във Варненския регион с отличието са удостоени два плажа - на курортите "Албена" и "Слънчев ден". В Бургаско със "Син флаг" са сертифицирани три плажа в курорта "Свети Влас", яхтеното пристанище "Марина Диневи", Северният и Южният плаж в курорта "Слънчев бряг", Поморие-изток, Северният плаж в Бургас, плажът "Харманите" в Созопол и плажът на "Дюни".

За съжаление в България интересът към сертифицирането е много малък, тъй като е свързан с инвестиции. Много от концесионерите не се вълнуват от екологичното управление на плажовете и не искат да влагат пари допълнително, коментира специалистът. Държавата в лицето на общини и областни управители не проявява никакъв интерес, а е добре да има някаква държавна подкрепа, отбеляза Георгиев.