"Плащаме за Ф-16 до 31 юли, ако няма вето върху актуализацията на бюджета. Налагането на вето върху сделката за купуването на новите самолети беше излишно". Това заяви пред журналисти във Велико Търново министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Според него мотивът, че дебат по темата не е воден в обществото, е неверен.

"Напротив, за това се говори от поне две години. Както видяхте и днес при обсъждането на президентското вето нямаше никакви нови аргументи - нито от страна на опозицията, която е опозиция и трябва да е против, нито от страна на управляващите, които вече казаха каквото имаха. Но както и да е, това е конституционно право на президента и аз го уважавам", коментира още министърът.

Каракачанов добави, че ако няма вето върху актуализацията на бюджета, парите за летателните машини ще се преведат до края на юли. След това и договорът за изработката и доставката им влиза в сила.

"Аз не съм русофил или американофил, мен ме интересува Българската армия да е добре въоръжена и то с ново и модерно оръжие. Като страна-членка на ЕС, при съществуващите санкции, да кажеш на хората, че ще купиш руски самолети, означава да ги лъжеш, че някога изобщо ще купиш самолети. Миг-29 не е лош самолет, аз полагам усилия да възстановим летателната способност на поне 10 такива, с които разполагаме до края на моя мандат. Сега летят само 4 от 15, но Ф-16 беше най-добрият вариант за момента", каза още министърът.

Той допълни, че новите машини ще са изцяло оборудвани и след три години ще са вече в експлоатация.