След силните северозападни ветрове последните два дни, има предпоставки за повишаване на лавинната опасност по високите части на планините. За това предупреждават от Планинската спасителна служба (ПСС) на страницата си във Фейсбук.

Според спасителите трябва да се следва само зимната колова маркировка, да се избягат склоновете с източно изложение като улеите на Рилските езера, "Овчарски улей" на Мальовица, "Лавината" след "Маркуджик 3", "Чашите" на Банско и други подобни.

От ПСС допълват, че са възможни странични навявания в склонове със северно изложение, но очакваното затопляне в планините може да усложни условията и на склонове с други изложения.

От ПСС дават и съвети в случай, че туристите станат свидетели на лавина - с и без пострадали хора. Планинските спасители съветват в случай на лавина да се обадим на спасителната служба на тел. 112 с информация къде се е случил инцидентът, кои и колко хора са засегнати, и едва след това да се опитваме да издирваме затрупаните.

Ако сте свидетели на падане на лавина в близост до популярни туристически обекти и няма пострадали хора, моля пак алармирайте ПСС - това ще предотврати потенциална излишна акция по търсене на хора, пишат още планинските спасители.