В София е доказан един случай на подварианта Пирола на варианта Омикрон на COVID-19, показват данните, публикувани днес на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести.

Анализирани са 88 клинични проби със SARS-CoV-2, взети от пациенти от 14 области на страната в периода 14 септември - 12 октомври. Пробите са изпратени в Центъра от девет лаборатории. При всички проби е установен Омикрон и негови подварианти, като при един от пациентите е доказан BA.2.86 - Пирола, определен от Световната здравна организация като вариант под наблюдение.

Установени са и подварианти, дефинирани от СЗО като такива с повишен интерес: EG.5 при един случай, EG.5.1 при двама, XBB.1.9.2 при един и XBB.1.5 при един. В допълнение са доказани подварианти на EG.x при 11 случая, ХBB.х при 31 случая, а при 46 от пробите са доказани други подварианти, информира БТА.

Епидемиолози и вирусолози съобщиха в края на септември, че разпространението на субварианта Пирола се отчита в цяла Европа и един от началните му симптоми е зачервяване на очите.

Пирола има над 35 мутации, половината от които са съвсем нови, тоест не са комбинации от известни мутации, които познаваме. Хубавото е, че е "Омикрон" - да, заболели ще има, но не очакваме по-тежка клинична картина, коментира преди дни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Според вирусолозите още е рано със сигурност да се уточни характерната клинична картина на заболяването, но е успокояващо, че е подвид на "Омикрон", който не протича тежко. Проф. Христова прогнозира нова голяма вълна в страната, която ще се разгърне до ноември. Според епидемиолозите адаптираните ваксини действат и на "Пирола".