Повишено търсене на калиев йодид в аптеките има в последните месеци у нас, съобщи БНТ. Употребата му без лекарско предписание обаче крие рискове за здравето, предупреждават ендокринолози.

"Най-голямо търсене имаше март месец, когато бяха първите проблеми със Запорожката атомна електроцентрала, сега пак има търсене. Имаме на две-три фирми калиев йодид таблетки стандартната дозировка, така че разполагаме с достатъчно такива продукти", каза Николай Костов от Асоциация на собствениците на аптеки.

Без доказана нужда обаче приемът на йод може да бъде опасен за здравето. Той се натрупва в щитовидната жлеза, а тя влияе на функциите на много органи в тялото.

"Недостатъчната функционалност на щитовидната жлеза води до забавен метаболизъм и това повлиява въглехидратната обмяна, белтъчната обмяна, обмяната на липидите, което при хора с придружаващи заболявания ще доведе до покачване нивата на холестерола, задържане на течности, отточен синдром, може да доведе до повишаване на артериалното налягане", каза д-р Дениз Бакалов от Клиниката по ендокринология и метаболитни заболявания в УМБАЛ "Александровска".

В дългосрочен план при продължителна неконтролирана употреба може да се стигне до увреда на сърцето и черния дроб, да се развие диабет, да се напълнее. При хора с автоимунни заболявания на щитовидната жлеза като Хашимото и Базедова болест такъв прием на йод може да обостри изключително тяхното заболяване.

"Ако няма обявена йодна профилактика, която да се извършва като защита срещу евентуална авария в ядрена централа, такова нещо не би трябвало да се прави", каза д-р Бакалов.

Радиоактивният йод 131 е най-опасен за младите хора до 18 години и бременните жени. Освен това йодна профилактика се провежда само при хора до 40-годишна възраст и то евентуално, ако са в близост до определено ниво на радиационно замърсяване.

"Скоростта на делене на клетките на щитовидната жлеза след 40-50-годишна възраст се забавя. Вероятността от развитие на мутации, които да доведат до неблагоприятни последици и е много, много по-ниска", каза д-р Бакалов.

Йодната профилактика, която следва да е обявена от властите, не бива да надвишава седем дни.