Това съобщи временно изпълняващият длъжността директор на Окръжния исторически музей в Перник Василка Паунова, цитирана от БТА.
Предполага се, че рибата е на около 200 милиона години, но тепърва ще се изяснява.

Досега в местната планина са откривани само вкаменели амонити и ехиноиди от периода триас, които са на около 200 милиони години, обясни Паунова, цитирана и от в. "Стандарт".

На уникалната находка се натъкнали фадромистът Емил Матушев и колегата му Димитър Мицев, които изумени веднага съобщили в полицията. Оттам извикали специалисти от музея.

Рибата е с дължина 58 см и е изрязана от каменен блок. Според специалисти вероятно е заседнала в тиня, която се е превърнала в мека скала. Находката е експонирана в изложба на вкаменелости "И скалите могат да разказват" в пернишкия музей.

"Обикновено подобни находки никога не са сами", обясни Паунова, цитирана от БТА. По думите й фосилът (вкаменелост - бел.ред.) е признак за природен катаклизъм, довел до внезапно измиране на животни.
Хищникът е открит на 10 м дълбочина, подобно откритие е изключителна рядкост за региона, каза още Паунова.

Прави чест на работниците, че са потърсили музея и са показали находката на нашите археолози, каза Паунова, цитирана от в. "Струма".

Сред експонатите в изложбата могат да се видят находки на таралежи, миди, охлюви, морски лилии и др.

Вижте видео от находката