Бедствено положение на територията на Община Перник заради водната криза беше удължено отново. Това стана с решение на областния управител инж. Емил Костадинов след заседание на щаба за изпълнение на Областния план за защита при бедствия. То ще важи за срок от 7 дни, считано от днес.  

Община Перник обяви бедствено положение на 21 декември миналата година и го удължи за първи път с 30 дни на 27 декември.

Второто удължаване дойде, след като по-рано кметът на Перник Станислав Владимиров отправи официално искане.

Областният управител припомни, че изходът от водната криза е изграждането на водопровод от Мало Бучино до Перник. Трасето с дължина 13,5 км. ще минава само през общински и държавни терени. По този начин ще се насочи вода от водосбора на "Белмекен" през водопреносната мрежа на София към Перник, съобщиха от областната администрация.

"Необходимите средства ще бъдат осигурени от Правителството. Министър-председателят Бойко Борисов е лично ангажиран, мобилизира всички министри и експерти, за да се справим с проблема и да върнем нормалния начин на живот на перничани. Всичко това се случва в постоянен диалог и координация с ръководството на Община Перник. Доказваме, че интересът на гражданите е надпартиен. Не пестим труд, енергия и ресурси, за да излезем от бедственото положение. Работим при пълна прозрачност и в постоянно търсене на нови, алтернативни начини за подобряване на ситуацията", заяви още инж. Костадинов.

Очакваните няколко дъждовни дни ще увеличат срока, в който ще взимаме вода от водовземната кула, а не от основния изпускател на язовир "Студена", заяви по-рано кметът. По думите му дори и да не завали, според разчетите на ВиК вода ще има до април. Според Владимиров перничани трябва да бъдат спокойни, че няма да има период, в който градът ще остане без вода за питейно-битови нужди.

След обявяването на бедственото положение са почистени всички водохващания, които осигуряват приток към язовир "Студена", направени са проучвания за сондажи и вземане на вода от пещерите в карстовия район, увери кметът.

Извървени са и процедурните стъпки за ремонта на пречиствателната станция и подмяна на водопреносната мрежа. Все още обаче не може да се достигне изравняване на притока и разхода на вода в язовир "Студена", е добавил Станислав Владимиров.

Бивш военен министър: Може да се наложи евакуация и армията да влезе в града

"Ако в Перник водата спре, ще се наложи евакуация на града или на част от него", заяви междувременно пред радио "Фокус" бившият министър на отбраната Бойко Ноев. Той обясни, че има военновременни планове, който се отнасят за действия при кризи, каквато е тази в Перник.

По думите му, ако все още не е направено, премиерът трябва да възложи подготовката за евакуация. Ноев обясни, че при такива ситуации на армията ще се наложи да влезе в Перник, за да охранява града.

"Хората от Перник трябва да знаят, че нищо добро не ги очаква. В същото време трябва да знаят, че изглежда, че правителството прави всичко възможно за решаването на този проблем. Няма на кого да разчитаме освен на нашето правителство и нашите власти. Те трябва да подготвят планове за най-лошото, ако то не се случи, тези планове ще останат в някой архив и никой няма да пострада, но трябва да сме готови за такива екстремни ситуации", каза ексминистърът.

Той коментира още, че е недопустимо изказването на министъра на икономиката Емил Караниколов, че се надява природата да реши проблема. Според Ноев той трябва да си подаде оставката, защото не можем да разчитаме на природата в такива ситуации.