На първия месец от влизането ни в управлението на държавата, увеличението на пенсиите е с 9 на сто, което означава 48 млн. лв. на месец или до края на годината 288 млн. лв. допълнително в условията на криза, коментира премиерът, цитиран от БТА.
За увеличените пенсии догодина ще има 500 млн. лв. допълнително и 220 млн.лв. добавки за старост и т.нар. вдовишки пенсии. При тези цифри в условията на криза и очакван пасив до края на годината от 2,5 млрд. лв. ние заделяме близо 50 млн. лв. на месец за пенсии, добави министър-председателят.
Увеличението на пенсиите се дължи на нас, думичките "замразяване" и "спиране" са забранени, заяви той.
Борисов изтъкна, че до края на годината трябва да се предприемат редица мерки, за да се изпълни бюджетът и всеки месец да се отделят с 50 млн. лв. повече за пенсионерите. Необходимо е да се ограничи и да се спре контрабандата, източването на ДДС и да се извади наяве всичко, което е откраднато, да се прибере обратно и затова разчитаме на съдебната система, коментира Борисов. По думите му всяка стотинка допълнително може да бъде давана на социално слабите и пенсионерите след всяка такава акция или операция.
Рамката за следващите 4 г. не е розова, но считаме, че ако мерките ни са успешни и промените в законите са факт, идната година от лятото нещата ще бъдат по-добри и ще се мисли за допълнително повишение и на пенсиите и на заплатите, каза още премиерът. Българският народ трябва да знае, че трябва да работим, трява да спре да се краде, трябва да се върне доверието на Брюксел, за да може социално слабите и нуждаещите се да получат повече, а болните да бъдат лекувани по-добре, добави той. 
Вижте видео