Това съобщи пред журналисти в Синодалната палата Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний. Той каза, че във вчерашния ден поради кардиологичен проблем Негово светейшество е бил приет в болница "Токуда", където е под лекарско наблюдение.

Няма никакви усложнения и призоваваме целия клир, всички архиереи и богомолния народ да се молим за по-скорошното оздравяване на Негово светейшество, призова митрополит Антоний.

Патриарх Неофит е в съзнание, контактен е и Светият синод излезе с това свое съобщение, "за да няма спекулации, каквито се появиха, че е бил намерен припаднал, изгубил е съзнание и едва ли не, че когато един човек се намира в реанимация, някой път не е в съзнание", заяви Западноевропейският митрополит.
Той добави, че Негово светейшество разговаря с лекарите, така че всички се молим, по-скоро да застане на своя престол.

Попитан какво се е случило вчера с патриарх Неофит - дали му е прилошало, митрополит Антоний каза, че "Негово светейшество има две клапи на сърцето, те са сменени преди няколко години и е нормално заради атмосферното налягане, човек да се почувства недобре, но и заради преумора, може да има различни причини - да доведат до прилошаване".
 
Всичко вече е овладяно и всичко е наред със здравословното състояние на патриарх Неофит, увери Западноевропейският митрополит. Той каза, че не се е чул лично с патриарх Неофит, но е разговарял с главния секретар на Светия синод, който "държи пряк контакт" с Негово светейшество.

Патриархът се чувства добре, в болницата, освен лекарите, с него са и хората, които са денонощно заедно с него в Софийската митрополия, отбеляза митрополит Антоний. Той изрази увереност, че заради престоя на патриарха в болницата няма да има забавяния в административната работа на БПЦ.

Негово светейшество има викарен епископ и протосингел, на които може да делегира едно или друго право - чрез Устава на БПЦ, обясни Западноевропейският митрополит.

По-късно от на болница "Токуда" съобщиха, че здравословното състояние на патриарх Неофит се подобрява и той вече е изведен от реанимация. Лечението му продължава в терапевтично отделение.