Тридневен национален протест на строителния бранш ще се проведе на 27-и, 28-и и 29 юли в София и на територията на цялата страна, съобщиха от Българската браншова камара "Пътища". Той е заради неизплатени задължения за извършени дейности и липсата на индексация по договорите за строителство.

"Докато се говори и политиканства за пътищата в България, пътища няма да имаме. Индексацията е от ключово значение, защото са поставени под заплаха неусвояването на близо 10 милиарда европейски средства", каза председателят на УС на Браншовата камара "Пътища" Стефан Чайков.

Към протеста се присъединява и Камарата на строителите в България. Блокади ще има на 20 места по пътищата в цялата страна.

За София в 9 часа на 27 юли започва шествие на Околовръстния път, а по същото време ще има протест и пред служебния вход на Народното събрание. От 8 часа до 18 ч. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на бул. "Княз Александър Дондуков" в участъка между бул. "Васил Левски" и ул. "Георги С. Раковски", с изключение на автобусите, превозващи участниците в мероприятието и извън местата в режим на платено паркиране "служебен абонамент". 

Останалите точки на протестите ще бъдат блокирани от 10 до 11 ч.

Снимка: Скрийншот/Google My Maps

Според пътните фирми най-големият проблем е, че Министерският съвет е дал всичко на Народното събрание, за да си спести поемането на отговорност. Не се плаща и по новите възлагания от правителството на Кирил Петков, не само по старите, коментираха от бранша.

Застрашено е зимното поддържане за следващия сезон. Дължимите пари към този момент са 720 милиона лева за над 270 пътни отсечки.

АПИ прекратила едностранно обществени поръчки

Кабинетът установи, че вчера Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) едностранно е прекратила всички нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Причината, посочена от АПИ, е "пропуски в документацията за участие", предложена от самата АПИ. Обществените поръчки бяха обявени през април 2022 г. с цел да заместят съществуващите договори, по които са установени порочни строителни практики и които са предмет на проверка от компетентните органи.

С решенията си АПИ на практика поставя изпълнителната власт в невъзможност да възложи по прозрачен начин ремонта и поддръжката на републиканската пътна мрежа, включително през предстоящия зимен сезон.

Повече информация ще бъде предоставена на брифинг утре, 27 юли, в 9,15 ч в сградата на Министерския съвет. В него ще участват зам.-министрите на финансите и на регионалното развитие и благоустройството - Андрей Цеков и Ивайло Стайков, както и Настимир Ананиев, председател на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.