Независимо, че данните в регистъра на ражданията не са актуални, сривът на раждаемостта през 2018 г. е факт. Заради проблема с базата данни никой в държавата, включително министерството на здравеопазването, все още не знае колко деца са се родили у нас през миналата година. Спад в раждаемостта обаче отчитат и в трите най-големи софийски АГ болници през 2018 година в сравнение с 2017 г. С над 8% по-малко деца са се родили в най-голямата АГ болница в столицата "Майчин дом".

"Възрастовата група над 35 години. Относителният дял на ражданията в тази възраст нараства. Раждания до 18 годишна възраст - втора група. Относителният дял на ражданията в тази група нараства. И трето относителния дял на ражданията между 18 и 35 годишна възраст намалява. А всъщност това е най-хубавата възраст за раждане", обяснява д-р Анатолий Дуковски от АГ "Майчин дом" пред bTV.

По думите му практически това структурно различие не е добро. Излиза, че раждат по-възрастните жени и тези в пубертетна възраст, деца на по 16 -17 години.

Заради неработещия регистър данни предоставя здравната каса - за броя на платените пътеки за раждане през 2018 г. Става ясно, че за периода от януари до началото на декември в България са платени над 53 хиляди раждания, на фона на над 58 хиляди за предходната година. Или спад от почти 8% спрямо 2017-а. Ражданията извън платените от касата са по-скоро изключение.

Наличните вече данни подсказват, че 60 хиляди бебета ще е трудно достижима бройка за 2018-а. При около 110 хиляди починали.

На година в България се раждат толкова деца, колкото да напълнят 5 пъти капацитета на зала арена "Армеец". За една година умират хора, колкото 9 пъти капацитета на тази зала. Така всяка година населението намалява 4 пъти колкото капацитета на тази спортна зала.

Д-р Дуковски смята, че по-притеснително от спада на раждаемостта е увеличаващият се брой на деца, които раждат деца, дори в София.

Официалните данни за броя на родените у нас ще са известни чак през април.