Първите шестима сержанти медици от Професионалния старшински колеж към Висшето военноморско училище във Варна (ВВМУ) получиха днес своите пагони и свидетелства за професионална квалификация. Те завършват успешно новата специалност на учебното заведение "Транспортиране на пострадали и болни хора, оказване на първа помощ и последващо асистиране на лекари", предава БТА.

Церемонията уважиха офицери, представители на местната власт, близки на випускниците. Сред гостите беше и посланикът на Финландия у нас Кристина Кувая.

Снимка: БТА

Периодът на обучение бе изпълнен с много предизвикателства, но кадетите доказаха своите качества и ще оправдаят оказаното им доверие на новите места, където бъдат назначени, каза директорът на колежа офицерски кандидат Свилен Савов.

Снимка: БТА

Той уточни, че новата специалност е съвместен проект с Военномедицинска академия (ВМА), като обучението се провежда споделено.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Преминавайки през практически занимания, сержантите се сблъскаха с ежедневието на войсковия медик и усетиха тежестта на това да вземаш решения под стрес, посочи Савов.

На завършващите той пожела да бъдат пример за справедливост и да поддържат дисциплината и ефективната командна структура.

Снимка: БТА

Поздравления към випускниците отправиха началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров и началникът на щаба на Военноморските сили кап. I ранг Ваньо Мусински.