Русия започна доставките на C-400 за Турция. Вече e пристигналa първата част от руските системи. Това обявиха от министерството на отбраната в Анкара, предава РИА Новости. Руската агенция припомня, че доставките предизвикаха международен скандал, след като САЩ заплашиха, че като контрамярка обмислят изключването на Турция от системата за обучение и продажба на изтребителите пето поколение F-35. ПВО системата С-400 е преназначена да унищожава авиация, крилати и балистични ракети, в това чисто и със среден обсег на действие, като установките разполагат със система, която им позволява да стрелят и по наземни цели.

Турция е третата държава след Беларус и Китай, която закупи такъв вид ПВО. 

 

Първите батареи ще бъдат разположени във военновъздушната база "Мюртед" (бившата ВВС "Акънджъ" край Анкара). В базата вече са приключили подготовките за разполагането на системите, в района е изграден и контролен център. Има вероятност системите С-400 да бъдат разположени и в районите на Измир, Истанбул, Хатай, Анталия.

По този начин Турция ще стане първата страна-членка на НАТО, която купува С-400.

САЩ на няколко пъти заплашиха, че може да наложат санкции на Турция в рамките на приетия през 2017 г. закон "за противодействие на противниците на Америка чрез санкции" (CAATSA), ако Анкара получи руските зенитно-ракетни системи С-400. Санкциите ще бъдат насочени срещу ключови предприятия от отбранителната промишленост, които си сътрудничат с руски компании. Планираните санкции ще отрежат достъпа на турските предприятия до финансовата система на САЩ, което ще направи невъзможно за Анкара да купува елементи американско производство, а също така да продава продукцията си на територията на САЩ.

САЩ заплашиха Анкара, че ще се сблъска и с друг тип "много реални и негативни последици", като прекратяване на доставките на (изтребители) Ф-35 и на участието (на Анкара) в програмата за промишлено производство на Ф-35.

Въпреки заплахите Ердоган не направи стъпка назад, медиите цитират думите му, че отмяната на едно взето решение "не подхожда на Турция".

В Анкара дори отидоха по-далеч, като предупредиха, че ако не получат Ф-35, ще купят руски изтребители.

Ердоган заяви, че американският му колега Доналд Тръмп е казал, че няма да бъдат налагани санкции на Турция заради купуването на руските зенитно-ракетни системи С-400 и че отношението към Турция по този въпрос е било несправедливо.