Една от най-активните граждански организации, подкрепяща хора със зрителни увреждания в България, Фондация Синергиа, съвместно с Библиотеката на Гьоте институт в София организират поредно преживелищно събитие за разширяване на гледните точки и разбирането ни за видимо и невидимо, обявиха от фондацията.  

Поканени са всички, които имат интерес да предизвикат себе си, да вземат участие в първия уъркшоп от цикъла "Разходки по ръба" - аспектите на тъмнината и докосването. Той ще се състои на 18 декември 2023 г., понеделник, от 18:30 часа в Библиотеката на Гьоте институт в София. Входът е свободен.

"Това ще е своеобразно изследване на познанието за различното, непознатото, невидимото и неизвестното", посочват от фондацията. 

Събитието е подходящо за хора с интереси в областите на психологията, психотерапевти от различни школи, студенти и докторанти от хуманитарните дисциплини, както и за социални работници и педагози.

Това ще е един преживелищен формат с временна депривация (изключване) на зрението и последваща дискусия с участието на Татяна Сиракова, клиничен психолог със зрително увреждане и специализация по психоанализа.

"Ще създадем контекст, в който ще можете да усетите творческите си способности и умението за себеизразяване и осъзнаване на личната "тъмна територия", в която обитават страхове, спомени, травми, проблеми и загуби. Същевременно ще дадем ъгъл за развиване на устойчивост към стрес, житейски влошавания и неизбежни промени". 

Територията на тъмнината неминуемо е свързана с модерния образ на незрящия като водач в прехода от светлина към мрак и обратно, своеобразен медиум между два свята, земен и подземен, съзнателен и подсъзнателен. Мракът освен негатив е също и позитив, в него могат да се открият неподозирани ресурси от вдъхновение, доверие, емпатия, които водят към осъзнаване на житейската логика и смисъла, които се крият под черупката на събитийността и ежедневието, посочват от фондация Синергиа.

Ще бъдат разгледани философските и психологическите форми на сетивността в контекста на тъмнината и слепотата, слепите петна на зрението, модерните нюанси на мрака в масовата култура, водещите автори и книги по темата.

Това ще е първият от нестандаретн цикъл от уъркшопи и обучения в специален смесен формат на провеждане със и без зрение, на светло и в пълна тъмнина с подбрани лектори и теми.