Десетки коледни дръвчета заживяха нов живот в Парка на възрожденците в Русе. Инициативата се роди в социалната мрежа сред русенци, които се борят за по-чист въздух и вода в своя град. С помощта на Общината екоактивистите са амбицирани да оформят по-зелен облик на Русе, който е сред градовете с най-мръсен въздух в България.

Инициативата бе подкрепена от десетки русенци, решили да осигурят по-добра околна среда в града. "Това е нашата прошка, която искаме от природата всъщност", коментира пред БНТ Галичка Николова, фейсбук група "За чисти въздух и вода в Русе".

Едно от засадените дръвчета, купено за Коледа, в продължение на 2-3 години е украсявано за празника в дома на русенци. Сега вече ще живее нов живот, предполагам, и ще му бъде най-хубаво тук, разказа Цветан Цанев.

Община Русе осигури допълнителни дръвчета и специалисти, които да дават съвети за засаждането и поддържането на първата Коледна гора в града.

"Най-интензивно е първата година, първото лято да оцелеят. Поне 2-3 пъти месечно да се полеят", каза Марин Койнов, гл. инж. на Общинско предприятие "Паркстрой" - Русе.

Кметът на града Пенчо Милков прикани всички съграждани, обичайки Русе, да засаждат дръвчета, да облагородяват средата около домовете си. Не е нужно да го правят в официални акции, просто да го правят редовно и настойчиво.

Русенци вече планират засаждане и на широколистни дръвчета. А кметът Милков заяви, че освен в централната част на града, подходящи места за оформянето на нови паркове има и в големите квартали, като "Дружба" и "Чародейка".